eur:
394.92
usd:
367.82
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Viktória-vízesés Zimbabwében.
Nyitókép: Wikipédia

Forma–1: nem épül tovább a zimbabwei versenypálya

A zimbabwei legfelsőbb bíróság felfüggesztette a Forma-1-es versenypálya építését a világhírű Viktória-vízesés közelében.

Az Afrikai Nagydíj színhelyének szánt pálya munkálatainak szüneteltetését - amint arról több hírportált beszámolt - a lakosság tiltakozása váltotta ki.

A vízeséstől 30 kilométerre tervezett, 1,2 milliárd dolláros F1-es pályakomplexum projektjét egy dubaji konzorcium dolgozta ki. A tervdokumentációban szerepel egy 5416 méter hosszú zárt pálya, továbbá stadion, szálloda együttes, kórház, nemzetközi konferenciaközpont, bevásárló-centrum és park egyaránt. A projekt ünnepélyes indítását 2018 júniusában tartották meg, de a koronavírus-járvány kitörésével a megvalósítás üteme lelassult.

A Zimbabwe és Zambia közös határvidékén, a Zambézi folyón található, 1708 méter széles és 108 méter magas Viktória-vízzuhatagot közvetlen környékével egyetemben mindkét ország nemzeti parkká nyilvánította, s 1989 óta az UNESCO világörökségi programjának részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×