eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Annalena Baerbock és Robert Habeck, a német Zöldek társelnökei, Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje, valamint Christian Lindner, a Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke (b-j) a pártok közötti koalíciós megállapodás bejelentésére érkezik Berlinben 2021. november 24-én.
Nyitókép: MTI/AP/Markus Schreiber

Alsó-Szászországban vasárnap a német kormány politikájáról is szavaznak

Immár hagyománnyá vált, hogy Németországban a tartományi választásokon a szavazók nem csupán a helyi ügyekről mondanak véleményt, a szavazás üzenet a központi kormánynak is. A hét végén Alsó-Szászországban a választók az Olaf Scholz kancellár vezette koalíció válságkezeléséről is ítélkeznek.

Az északnyugati Alsó-Szászország Németország második legnagyobb és nyolcmillió lakosával negyedik legnépesebb tartománya. A Saar-vidék, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália után Alsó-Szászország a negyedik olyan tartomány, amelyben a választók idén az urnák elé járulnak.

A két legutóbbit májusban tartották, amikor a különböző válságok miatt még nem volt annyira forró a helyzet, mint most. Németországot is az Ukrajna elleni orosz háború következményei, az energiaellátás problémái és az infláció okozta megélhetési nehézségek egyaránt sújtják.

Elemzők szerint ez a magyarázata annak, hogy

a hannoveri törvényhozás újraválasztása egyfajta lakmuszteszt a hárompárti berlini kormánykoalíció számára.

Amely amúgy sem büszkélkedhet azzal, hogy tavaly decemberi hivatalba lépése óta támogatottsága legalább nem csökkent volna.

Mindennek ellenére a tartományban – legalábbis az előzetes felmérések szerint – különösebb kudarctól nem kell tartania. Alsó-Szászországban a legnépszerűbb párt hagyományosan a Német Szociáldemokrata Párt, és a Der Spiegel által ismertetett közvélemény-kutatások szerint most is hat százalékkal vezet a konzervatív CDU előtt.

Az SPD eszerint 33, a CDU 27, míg a harmadik helyen a Zöldek Pártja 17 százalékon áll.

Jelentős ugyanakkor azoknak a száma, akik még nem döntöttek arról, hogy melyik pártra adják le voksukat.

A szociáldemokraták mindenekelőtt helyi vezetőjüknek, a rendkívül népszerű Stephan Weilnek köszönhetik nem csökkenő támogatottságukat. Weil 2013 óta a tartomány miniszterelnöke, első periódusát a Zöldekkel kormányozta végig, 2017 óta pedig a CDU-val alkotott nagykoalíció élén. Fő riválisa a konzervatív párt élén álló Bernd Althausmann, aki jelenleg tartományi miniszterelnök-helyettes és egyben gazdasági miniszter.

A választási kampány középpontjában szinte természetszerűleg az energiaválsággal, illetve az energiaellátás biztosításával kapcsolatos kérdések álltak. A tartomány egyik úttörője a gázbeszerzés diverzifikálásának, mindenekelőtt cseppfolyósított földgáz beszerzésének, illetve ezzel összefüggésben LNG-tárolók létesítésének.

A két nagy párt az elmúlt években együtt kormányzó vezetőjének televíziós vitája meglehetősen békés hangulatban folyt. Nézeteltérések csak országos ügyekben voltak, különös tekintettel az atomerőművek további működtetésére, amit a CDU követel. Különösen a helyi témákat, mindenekelőtt az oktatást, az egészségügyet vagy a szakemberhiányt illetően a légkör olyan udvarias volt, hogy sokan felvetették, vajon miért akarják felbontani a tartományt eddig kormányzó nagykoalíciót.

Papírforma, azaz az előzetes felmérések szerint valóban ennek van a legnagyobb valószínűsége. Elemzők ugyanakkor második helyen a szociáldemokraták és a Zöldek koalícióját valószínűsítik, aminek Berlinben különösen örülnének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×