eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A Maxar Technologies műholdfevétele az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 29-én. Enerhodart rendszeresen érik tüzérségi támadások, amelyekkel az orosz és az ukrán fél egymást vádolja. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei ezen a napon elindultak a nukleáris létesítménybe.
Nyitókép: MTI/AP/Maxar Technologies

Vlagyimir Putyin szerint a zaporizzsjai erőmű mostantól orosz

Moszkva azzal vádolta meg a zaporizzsjai atomerőmű ukrán állampolgárságú, leváltott vezérigazgatóját, Igor Murasovot, hogy "együttműködött" az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Ezt ő nem tagadta.

Elrendelte a zaporizzsjai erőmű orosz szövetségi tulajdonba vételét szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Elrendelem, hogy az Oroszországi Föderáció kormánya gondoskodjon a Zaporizzsjai Atomerőmű nukleáris létesítményei és a működéséhez szükséges egyéb vagyonelemek szövetségi tulajdonba vételéről" - hangzott az elnöki utasítás.

Oleg Romanyenko, a létesítmény új üzemeltető cégének vezetője, az oroszországi balakovói atomerőmű korábbi főmérnöke közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű valamennyi alkalmazottját átveszik, eddigi fizetésüket és szociális juttatásaikat megtarthatják. Romanyenko szerint fel fogják mérni a létesítmény állapotát, és helyreállítják a sérült infrastruktúrát.

Moszkva azzal vádolta meg a zaporizzsjai atomerőmű ukrán állampolgárságú, leváltott vezérigazgatóját, Igor Murasovot, hogy "együttműködött" az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU). Ezt ő nem tagadta. A Rosszija 24 hírtelevízió kedden felvételeket mutatott be arról, hogy Murasovovot kitoloncolták az ukrán ellenőrzés alatt álló területre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve elmondta, hogy az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán több mint 43 lövedéket lőtt ki Enerhodar város északi külterületére és az atomerőművel szomszédos területre Marhanec településről. A tábornok szerint a tüzet elfojtották, a sugárzási szint normális.

A helyi hatóságok szerint megrongálódott az enerhodari hőerőmű csőrendszere.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×