eur:
394.64
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Symbolic image on the subject of natural gas delivery from Russia to Germany
Nyitókép: Oliver Boehmer/Getty Images

Szakértő: egész Európa megérezné, ha a németek nem kapnának már orosz gázt

Megkezdődött a Németországot orosz gázzal ellátó Északi Áramlat-1 gázvezeték éves karbantartása. Az elmúlt hetekben egy alkatrész meghibásodása miatt már jóval kevesebb gáz érkezett Németországba, így egyre többen aggódnak amiatt, hogy Oroszország a szervízelés befejezése után sem fogja megnyitni a gázcsapot. Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője szerint ha ez bekövetkezne, azt egész Európa energiaellátása és gazdasága megsínylené.

Elindult az Északi Áramlat-1 gázvezeték úgynevezett tervezett karbantartása, ami előre bejelentett és egyeztetett művelet, minden évben esedékes, és tíz napig tart. Mivel azonban korábban a Gazprom korlátozta a szállításokat, ezért a német politika, például Robert Habeck gazdasági miniszter attól tart, hogy a karbantartási időszak végével Oroszország nem fogja visszaállítani a szállításokat.

Hortay Olivér, a Századvég Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője szerint a jelenlegi helyzetben a politikai feszültségek miatt lényegében semmi sem zárható ki.

"A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Oroszország, ha korlátozott mennyiséggel is, de újra fogja kezdeni a gázszállításokat a karbantartásokat követően. Egyrészt azért, mert a technikai probléma, amire hivatkozott, már elhárult, és a másik, talán nyomósabb érv, hogy Oroszországnak gazdaságilag nem érdeke teljesen megszüntetni az Európába irányuló gázszállításait, mivel jelentős árbevételektől eshetne el" - fejtette ki a szakértő. Moszkva ugyanis máshová nem tudná eladni ezt a mennyiséget, rövidtávon nem képes ezt átcsoportosítani más régiókba.

Mi történne, ha Oroszország mégis elzárná a gázcsapot? Ez azért fontos kérdés, mert Németország a gázigényének jelentős részét orosz importból fedezi, és rövid távon nem állnak rendelkezésre olyan helyettesítési lehetőségek, amelyekkel a teljes mennyiség pótolható lenne. Hortay Olivér szerint alighanem ez okozza azt a nagy félelmet is, ami a német és az európai politikai vezetők nyilatkozataiból is kiolvasható, és amit egyébként a gazdaság szereplőinek a nyilatkozatai is alátámasztanak.

"Az elmúlt hetekben a nagy német kutatóintézetek többsége visszafogta Németország növekedési kilátásait az áremelkedés miatt is, és a legtöbb kutatóintézet azt is nyilatkozta, hogy a szállítások teljes leállítása rövid időn belül recesszióba taszítaná a német gazdaságot, mert egyszerűen nem lenne elegendő földgáz ahhoz, hogy az ipari igények elláthatók legyenek.

Ennek az lenne a következménye, hogy üzemeket ideiglenesen vagy akár végleg be kellene zárni, ami óriási sokkhatást jelentene Németország gazdaságára"

– hangsúlyozta a szakértő.

Hortay Olivér szerint ezt egész Európa megérezné az európai energiapiaci árak növekedésén keresztül. A német gázhiány szinte valamennyi tagállam gázpiacára begyűrűzne, mivel az az egyes tagállami piacok nagyon szorosan összekapcsoltan működnek. Emellett a gazdasági problémák is éreztetnék hatásukat, mivel a gazdasági rendszer is szorosan összekapcsolt, így azok is komoly negatív hatásokat eredményeznének Európa egész gazdaságában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×