eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédet mond, miután a 736 fős parlament és az annak tagjaival megegyező létszámú tartományi képviselők újraválasztották a szövetségi gyűlésben Berlinben 2022. február 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Hadkötelezettség helyett kötelező szociális szolgálatot javasol a fiatalok számára a német államfő

A kötelező katonai szolgálatot már több évvel ezelőtt eltörölték Németországban. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök most viszont azt indítványozta, hogy ehelyett vezessenek be egyfajta szociális kötelező szolgálatot a fiatalok számára. Az államfő legfőbb érve az, hogy mindez erősítené a társadalmi összetartást, amire ma nagy szükség lenne.

A nagy népszerűségnek örvendő Steinmeier szerint jót tenne az országnak, ha a fiatal nők, illetve férfiak egy bizonyos ideig a társadalom szolgálatába állnának. Az államfő hangsúlyozta, hogy az általa javasolt szociális kötelező szolgálatot nem a német hadseregben, a Bundeswehrben kellene teljesíteni, hanem véleménye szerint például az idősek otthonában, a fogyatékossággal élők intézeteiben, vagy épp hajléktalanszállásokon.

Az elnök elismerte, hogy ennek bevezetése nem ígérkezik könnyűnek, azt azonban mindenképp időszerűnek tartotta, hogy a javaslatról vitát kezdjenek.

Frank-Walter Steinmeier - aki februárban kezdte meg második ötéves elnöki ciklusát - nyitva hagyta azt is, hogy egy ilyen szolgálat mennyi időre szólna.

Szavai szerint az időtartamot nem években kellene mérni.

A fontos az, hogy szélesedjen a fiatalok látóköre, különböző látásmódokat megismerjenek. A kötelező szociális szolgálattal erősíthető lenne a demokrácia és a társadalmi összetartás - hangsúlyozta a német államfő.

"Éppen most, egy olyan időszakban, amikor csökken a más életforma, illetve az eltérő vélemények iránti megértés, egy ilyen kötelező szociális tevékenység különösen értékes lehetne" - fogalmazott.

A fiatalok egészen más embereket ismerhetnének meg, és segíthetnének az olyan állampolgárokon, akik egyfajta kényszerhelyzetbe kerültek. Ez hozzájárulna az előítéletek megszüntetéséhez és a közösségi szellem erősítéséhez - tette hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ellenzi a 2011-ben 55 év után megszüntetett általános adókötelezettség újbóli bevezetését.

Utalt arra, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat megszűnt, a Bundeswehr ma már teljesen más struktúrákkal rendelkezik.

"Ezért óvok attól, hogy a hadkötelezettséggel kapcsolatos korábbi vitát ismét napirendre tűzzék"

- jelentette ki az elnök. Ezzel arra utalt, hogy az Ukrajna elleni indított orosz háború ismét vitát váltott ki egy olyan általános kötelezettség bevezetéséről, amely egyesítené a hadkötelezettséget és a szociális szolgálatot.

A vitát a legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, és a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU egyes politikusai kezdeményezték.

Steinmeier javaslata kormánykörökben vegyes fogadtatásra talált.

A leghatározottabban a zöldpárti családügyi miniszter, Lisa Paus ellenezte azt.

A miniszter úgy vélte, hogy egy ilyen szociális kötelező szolgálat beavatkozást jelentene a fiatalok személyes szabadságába.

A koronavírus-járvány következtében a fiatalok amúgy is különösen sokat szenvedtek, de ennek ellenére szolidaritást tanúsítottak az idősebbek iránt. Ezért továbbra is biztosítanunk kell számukra az egyéni döntés szabadságát - fogalmazott.

A miniszter utalt arra, hogy a különféle önkéntes szolgálatok rendkívül népszerűek a fiatalok körében.

"Sok fiatal él ezekkel az ajánlatokkal, és főképp szociális vagy ökológiai téren vállal munkát" - jelentette ki, hozzátéve, hogy számukra ez egyfajta "személyes gazdagodás", a társadalom számára ugyanakkor fontos támogatás.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×