eur:
392.13
usd:
362.29
bux:
72068.08
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Résztvevők a munka ünnepe alkalmából rendezett párizsi felvonuláson 2022. május 1-jén.
Nyitókép: Résztvevők a munka ünnepe alkalmából rendezett párizsi felvonuláson 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Yoan Valat

Erőszakba torkolltak a május elsejei tüntetések Párizsban

A rendőrség könnygázzal oszlatta a feketébe öltözött, üzleteket fosztogató, kormányellenes anarchisták tömegét - közölte vasárnap Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren.

Franciaország-szerte ezrek vonultak ki a május elsejei tüntetésekre a fizetések emelését követelve és a nemrég újraválasztott Emmanuel Macron államfő tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakozva.

A tüntetések a legtöbb helyen békések voltak, csak a fővárosban, Párizsban szabadultak el az indulatok, ahol a belügyminiszter közlése szerint vasárnap estig 29 embert állítottak elő.

Az összecsapások a tüntetők és biztonságiak között a párizsi belvárosban, a République, valamint a Nation téren törtek ki.

Az úgynevezett Fekete Blokk anarchistái egyebek között kifosztották a McDonald's egyik éttermét és feldúlták több, ingatlanközvetítő cég irodáját, ablakokat törtek be és szemeteskosarakat gyújtottak fel. A rendőrség szerint a tüntetők a lángokat megfékezni próbáló tűzoltókat is megtámadták.

A karhatalom könnygáz bevetésével válaszolt a rendbontásra.

A hatóságok szerint mintegy 250 tüntetést szerveztek a francia nagyvárosokban. A fővárosban a szakszervezetek menetéhez jórészt baloldali politikusok és környezetvédő aktivisták is csatlakoztak.

A tüntetések transzparensein egyebek között "Nyugdíjba vonulás még az artrózis előtt", "60 évesen nyugdíjba, árakat befagyasztani" és "Macron, mondjon le!" feliratok voltak olvashatók. A jelszavak arra a tervezetre utaltak, miszerint az újraválasztott Macron 62 évről 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt.

Emmanuel Macront a hivatalos végeredmények szerint a szavazatok 58,54 százalékával választották újra az április 24-i második elnökválasztási fordulóban.

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Nagy meglepetést okoztak a fizetések Magyarországon - Mégis mi történik?

Nagy meglepetést okoztak a fizetések Magyarországon - Mégis mi történik?

Minden várakozást felülmúlnak az idei magyar béradatok. A vállalatoknál és az állami szerveknél is magas a bérdinamika, ami azt mutatja, hogy az inflációs válság és a munkaerőhiány miatt mindenkinek újra kellett gondolnia a korábbi bérterveket. Az áprilisi béradatok megérkezése után érdemes áttekinteni a folyamatokat, mert mostanára már azok is emeltek, akik rendszeresen tavasszal rendezik a béreket. Miért okozott ilyen nagy meglepetést a bérdinamika? Milyen bérfolyamatok várhatóak? Mely szektorokban a leggyorsabb az emelkedés?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×