eur:
392.45
usd:
362.61
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
2021. június 14-i kép a lengyelországi Turów szénbányájáról. Az Európai Unió Bírósága szeptember 20-i közleménye szerint napi 500 ezer euró, az Európai Bizottságnak kifizetendő pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot, amiért az nem szüntette be a lignitkitermelési tevékenységét a cseh-lengyel határon fekvő Turów szénbányában. A prágai kormány tavaly panaszolta be Lengyelországot az Európai Bizottságnál, amely az uniós bíróság elé vitte ügyet, mondván, hogy Lengyelország megsértette az uniós előírásokat. Az EU bírósága május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Újabb bányarobbanás Lengyelországban - sokan eltűntek

A mentőcsapatoknak nincs kapcsolatuk a mélyben rekedt tíz bányásszal. A metánrobbanás 900 méteres mélységben történt.

Robbanás történt szombat hajnalban a dél-lengyelországi Zofiówka szénbányájában, tíz ember eltűnt - közölte a bányát üzemeltető Jastrzebiei Széntársaság (JSW).

A mentőcsapatoknak nincs kapcsolatuk a mélyben rekedt tíz bányásszal. A metánrobbanás 900 méteres mélységben történt.

Négy napon belül ez a második bányaszerencsétlenség volt Lengyelországban. Szerdán a szintén a JSW által üzemeltetett pnióweki bányában történt metánrobbanás. Ott már öt ember meghalt, húsz sérültet kórházba vittek, hatuk állapota továbbra is kritikus. A pnióweki szénbányában a mentést újabb robbanások miatt fel kellett függeszteni, miután a föld alatt rekedt bányászokat kereső mentők közül is többen megsérültek.

A zofiówkai szénbányában 2018-ban is történt hasonló szerencsétlenség, akkor öt bányász vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×