eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Youtube

Pénzbüntetésre ítélték halálos baleset miatt a Rust producereit

A producerek az ítélet szerint "nyilvánvaló közömbösséget mutattak a lőfegyverek forgatáson való használatával kapcsolatosan elismert veszélyekkel szemben".

Maximális összegű, 136 ezer dolláros - nagyságrendileg 46 millió forintos - büntetést róttak ki az új-mexikói hatóságok a film producereire. A forgatáson bekövetkezett balesetben Alec Baldwin megsebesítette a Rust rendezőjét, Joel Souzát, az operatőr Halyna Hutchinst pedig megölte a kezében levő pisztolyba töltött éles lövedék.

Baldwin, aki maga is a film producereinek sorában található, korábban úgy nyilatkozott, nem húzta meg a ravaszt és nem tudja, hogyan kerülhetett a lőfegyverbe éles töltény, írja a CNN.

A producerek fellebbeznek

A jelentés szerint a Rust Movie Productions vezetősége "tudta, hogy a forgatáson nem tartották be a lőfegyverekkel kapcsolatos biztonsági eljárásokat, és nyilvánvaló közömbösséget tanúsított a munkavállalók biztonsága iránt, mivel nem vizsgálta felül a munkamódszereket és nem hozott korrekciós intézkedéseket".

A cég nem ért egyet a döntéssel és fellebbez.

Szándékos mulasztásról beszélnek

"Arra, hogy vezetői mulasztás történt, több mint elegendő bizonyíték utal. Ha a szokásos gyakorlatot követik, Halyna Hutchins halála és Joel Souza súlyos sérülése nem következett volna be. Vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a Rust Productions mulasztásai súlyosak és szándékosak voltak" - fogalmazott James Kenney kabinettitkár. Elmondása szerint

a szabályos eljárások betartása a munkáltatók kötelessége lett volna, ám ez elmaradt,

aminek eredménye a filmes közösség megbecsült tagjának, egy tapasztalt operatőrnek, egyben feleségnek és anyának a halála.

"Bár tisztában vagyok vele, hogy semmilyen pénzbírság nem kárpótolhat az élet elvesztéséért, a Rust Productions-t teljes mértékben felelősségre vonjuk" - tette hozzá.

A producerek nyilatkozatban fejezték ki egyet nem értésüket a döntéssel kapcsolatosan, egyben továbbra is részvétükről biztosították az operatőr családját.

Baldwint felmenti az indoklás

Alec Baldwin korábban arról beszélt, nem is lehetett volna éles lőszer a forgatáson, és hogy a 45-ös Colt-replika, melyet a kezében tartott, azt követen sült el, hogy felhúzta azt. A döntés nyilvánosságra hozatalát követően Baldwin ügyvédei is nyilatkozatot adtak ki, melyben a következőket írják:

"Nagyra értékeljük, hogy a jelentés felmenti ügyfelünket, mivel világossá teszi, hogy

tudomása szerint a fegyverben csak vaktöltény volt,

és hogy a produkcióval kapcsolatos hatásköre a forgatókönyv módosításainak és a kreatív szereposztásnak a jóváhagyására korlátozódott".

A fegyvert Dave Halls rendezőasszisztens adta át a színésznek: Halls sem tudott az éles lövedékről, hideg fegyverként nyújtotta át azt. Hallsnak a 24 éves fegyvermester, Hannah Gutierrez-Reed adta a pisztolyt: állítása szerint ő sem tudja, hogyan kerülhetett éles lövedék a forgatásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×