eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A háború miatt Ukrajnából elmenekült nő az ellenőrzés után elteszi útlevelét a Máramarossziget-Aknaszlatina határátkelő román oldalán 2022. március 5-én.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Változtatott a határátlépés szabályain Ukrajna

Ismét csak útlevéllel lehet elhagyni az országot - bizonyos kivételekkel.

Ukrajnában ismét érvénybe lépett az a norma, amely szerint külföldre történő utazás során csak útlevéllel lehet átlépni az országhatárt. Bizonyos esetekben azonban maradnak a könnyítések – fejtette ki Andrij Demcsenko, az állami határőrség szóvivője. A kiszo.net tudósítása szerint elmondta: az 57-es számú kormányrendelet meghatározza a határátlépésre jogosító okmányok listáját. Az ukrán állampolgárok úgynevezett belső útlevele (vagyis a személyi igazolvány) nem szerepel ezen a listán.

Emlékeztetett, hogy a háború elején, amikor ezrek menekültek és humanitárius katasztrófa volt, az állami határőrség az Európai Unióval együttműködve úgy döntött, hogy engedélyezi az állampolgároknak a belső útlevelek vagy egyéb dokumentumok felmutatásával történő határátkelést. Mostantól viszont Ukrajna állampolgárai – bizonyos esetek kivételével – csak érvényes útlevél felmutatásával hagyhatják el az országot.

Ilyen kivételek:

  • A gyerekek akár útlevél, akár születési anyakönyvi kivonat alapján is átléphetik a határt egy múlt havi kormányhatározat szerint – ez a rendelkezés továbbra is megmarad.
  • A nagykorú ukránok közül főként azok mehetnek útlevél nélkül, akik az aktív harci területekről menekültek el vagy fogyatékkal élőket kísérnek. Az ilyen esetek elbírálása azonban közvetlenül a határátkelőn történik.
  • Ugyanakkor érvényben maradnak a háború előtt más országokkal kötött megállapodások, például a személyi igazolvánnyal történő beutazás lehetősége Törökország területére (jelenleg azonban nincsenek közvetlen járatok oda).

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×