eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Rekordot döntött a politikai bűncselekmények száma tavaly Németországban

Több ezer politikai indíttatású bűncselekményt követtek el tavaly Németországban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, és meglehet, hogy az alaptörvény ellen szegülő bűnözők a járvány után új témát keresnek majd, hogy tovább rombolják az állam tekintélyét - mondta a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője egy hétfői interjúban.

Holger Münch a Madsack médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland - RND) adott interjúban kiemelte, hogy 2011 óta folyamatosan emelkedik a politikai indíttatású bűncselekmények száma Németországban. Ez a szám tavaly is új csúcsra emelkedett, a hatóságok először regisztráltak ötvenezernél is több politikai indíttatású bűncselekményt. Ez azt mutatja, hogy a gyors társadalmi változások és a politikai rendszerbe vetett bizalom sokhelyütt alacsony szintje révén "a radikalizálódásnak kedvező légkör" alakult ki az országban - mondta a BKA vezetője.

Ebben a légkörben formálódott mozgalom a járvány lassítását szolgáló korlátozások ellen. A szélsőségesek tavaly nagyjából 9000 politikai indíttatású bűncselekményt követtek el a járvánnyal összefüggésben.

A korlátozások fokozatos visszavonásával párhuzamosan ugyan "némi enyhülés" tapasztalható, ez azonban gyorsan megváltozhat, például a vírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás kötelezővé tételéről szóló vitával összefüggésben - mondta Holger Münch.

Kiemelte, hogy a járványkezelés módszereinek elutasítását bűncselekményekkel is kifejező körökhöz tartozó emberek nagy részét valójában nem maga a SARS-CoV-2 elleni küzdelem foglalkoztatja, hanem

inkább az a kérdés, hogy megfelelő rendszer-e a demokratikus jogállam. Így feltételezhető, hogy ezek az emberek a járvány után új területet keresnek majd.

Új témájuk lehet például az éghajlatváltozás, attól függően, hogy milyen korlátozások vagy terhek, költségek kapcsolódnak hozzá - fejtette ki a BKA vezetője, hozzátéve: az új társadalmi kihívásokkal együtt minden bizonnyal a politikai indíttatású bűncselekmények száma is új csúcsokra emelkedik majd.

Elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt továbbra is a szélsőjobboldali indíttatású politikai bűncselekmények jelentik, amelyek az esetek nagyjából harmadát teszik ki. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban viszont főleg olyan bűncselekmények történnek, amelyek nem illeszkednek az eddigi kategóriákba, nem sorolhatók a szélsőbaloldali, szélsőjobboldali, külföldi vagy vallási ideológia által motivált politikai bűncselekmények közé. A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) már ki is dolgozott egy új statisztikai kategóriát, amely "az állam alkotmányvédelmi szempontból releváns delegitimációja" nevet kapta. A BKA is kiigazítja a statisztikai nyilvántartását, hogy a egyértelműbben tudják osztályozni az új típusú politikai bűncselekményeket - fejtette ki Holger Münch.

A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője a többi között arról is szólt, hogy

háborús bűncselekmények potenciális tanúiként kezelik az orosz invázió ellen Ukrajnából Németországba menekülő embereket.

A szövetségi legfőbb ügyész elindított egy úgynevezett strukturális vizsgálatot annak megállapítására, hogy követtek-e el háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket Ukrajnában, és utasította a BKA-t, hogy járjon utána az ilyen nyomoknak.

"Ezért is kulcsfontosságú, hogy tudassuk a menekültekkel: ha háborús bűnöket tapasztaltak, és jelenteni akarják, mi rögzítjük az adatokat" - húzta alá Holger Münch, hozzátéve, a menekültek tanúvallomásainak hatalmas jelentőségük lehet.

A BKA vezetője elmondta azt is, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háborúval összefüggésben

tapasztalnak bűncselekményeket a Németországban élő orosz, illetve ukrán származású emberek ellen.

Hetente nagyjából 200 ilyen esetet jegyeznek fel, a többségük oroszellenes. A bűncselekmények a sértegetéstől és fenyegetéstől a fizikai erőszakig terjednek, és előfordul garázdaság is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×