eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Szájmaszkos tanuló tankönyvekkel a bukaresti George Enescu zeneiskolában az első tanítási napon, 2020. szeptember 14-én. A koronavírus-járvány miatt különleges egészségügyi védőintézkedések mellett kezdődik meg a tanítás Romániában.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Romániában is megszűnnek a járványügyi korlátozások

Romániában kedden éjfélkor lejár a koronavírus-járvány miatt két éve bevezetett és havonta meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet, így véget érnek a járványügyi korlátozások, amelyekre a veszélyhelyzet teremtett jogalapot.

Megszűnik egyebek mellett a védőmaszk viselésének kötelezettsége is - erősítette meg keddi sajtóértekezletén Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a korlátozó intézkedések hatályon kívül helyezése nem szünteti meg a fertőzés veszélyét.

"A következő időszakban az egyéni felelősség és óvatosság kell legyen a meghatározó" - mutatott rá a tárcavezető. A bírságolás megszűnése nem azt jelenti, hogy nincs már szükség a tesztelésre, a fertőzöttek és kontaktjaik karanténba helyezésére, vagy hogy fel kellene számolni a tesztelési központokat - figyelmeztetett. Hozzátette:

a tüneteket mutató fertőzötteknek továbbra is tanácsos otthon maradniuk, hogy ne terjesszék a kórt, akkor is, ha már nem ellenőrzik őket a hatóságok.

Romániában jelenleg is csaknem ötezer koronavírusos beteg fekszik a kórházakban, közülük mintegy 700-an intenzív terápián. Kezelésük folytatódni fog, de a kórházak remélhetőleg fokozatosan visszatérhetnek eredeti szakosodásukhoz - magyarázta Rafila. Tovább működnek azok a járóbeteg-rendszerű Covid-központok is, amelyeket a fertőzöttek állapotának felmérésére, a gyógykezelés kiírására jelölt ki az egészségügyi tárca.

Miután a bukaresti kormány úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet,

nem lesz már létszámkorlátozás a vendéglátóhelyeken, sportrendezvényeken, színházakban és mozikban.

Covid-igazolvány nélkül is be lehet majd menni bárhova, megnyithatnak a bárok, klubok és más szórakozóhelyek, és véget ér a magánrendezvények tilalma: lakodalmat, keresztelőt vagy házibulit is lehet ezentúl - büntetés kockázata nélkül - rendezni. Nem korlátozzák többé a tüntetések létszámát és az üzletek nyitvatartási idejét sem.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában - az utóbbi két hét átlagánál 25 százalékkal kevesebb - 5461 új fertőzést diagnosztizáltak. A keddi jelentésben szereplő 97 haláleset néhány százalékponttal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de a tendencia két hete már csökkenő, az utolsó héten 25 százalékkal kevesebb áldozatot követelt a járvány, mint az azt megelőző hét napon.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×