eur:
393.06
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén az Ukrán Biztonsági Szolgálat harkivi székházánál egy orosz rakétatámadás után 2022. március 2-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Andrew Marienko

Az ukrán kormánypárt új nemzetközi szerződést javasol

Ezzel garantálnák az ország biztonságát.

Nemzetközi megállapodás megkötését javasolta a Nép Szolgája nevű ukrán kormánypárt a biztonság garanciáiról az Egyesült Államok, Törökország és az Ukrajnával szomszédos államok részvételével arra az átmeneti időszakra, amíg az országot nem veszik fel a NATO-ba.

Az ukrán parlament Telegram-csatornáján közzétett közleményében a párt ismertette: javasolta továbbá Oroszországnak, hogy "jogilag ismerje el" az ukrán államiságot.

"Konkrét dolgokról kell beszélnünk" - áll a Nép Szolgája közleményében. "Konkrét szerződésről, amely szavatolhatja a teljes védelmünket, amíg a NATO nem kész bennünket felvenni. Ennek a szerződésnek alapvetően különböznie kell a Budapesti Memorandumtól - konkrét politikai, gazdasági és katonai lépéseket kell előirányoznia az Ukrajna biztonságát szavatoló országok részére".

"Ilyen garantáló ország lehet az Egyesült Államok, Törökország és az Ukrajnával szomszédos országok" a Nép Szolgája szerint. "Oroszországnak pedig jogilag kell rögzítenie, hogy elismeri az ukrán államiságot, és garantálja, hogy nem fenyegeti az országunkat" - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×