eur:
393.07
usd:
363.51
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A polgári védelem egyik tagja fegyverét tartja járőrözés közben Kijevben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Akik most nem virággal, hanem fegyverrel élik meg a nőnapot

Vitalij Klicsko kijevi polgármester tulipánokkal ajándékozta meg a katonanőket.

Hivatalos adatok szerint tizenhárom katonanő vesztette életét az ukrán légierőnél az Oroszország indította háború kezdete óta.

Az ukrán légierőnek csaknem 7000 női tagja van, aki a nemzetközi nőnapot idén "nem virággal, hanem fegyverrel a kézben" éli meg - mondta a légierő parancsnoka, Mikola Olescsuk altábornagy kedden.

"A férfiakkal vállvetve küzdenek az orosz agresszió ellen, harcolnak gyermekeik jövőjéért, Ukrajnánk jövőjéért" - tette hozzá.

A harci cselekményekben a légierő több mint 1500 női katonája vesz részt, közülük tizenhatan kitüntetést kaptak - jegyezte meg Olescsuk.

Eközben Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Instagramon videót posztolt arról, ahogy piros tulipánokkal ajándékozza meg a katonanőket.

A dpa német hírügynökség idézte Leandra Bias svájci politológust, a Swisspeace Békealapítvány nevű bázeli kutatóintézet munkatársát, aki szerint az ukrán hadseregben valamivel több mint 15 százalék a nők aránya. Ezzel szemben az orosz hadseregben az ezredforduló óta felére csökkent, jelenleg négy százalék az arányuk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×