eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Twitter/MSF

Szombaton már nem lesz kimenekítés Mariupolból

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.

Az ukrán kormány az ICRC-t tekinti a humanitárius folyosók biztonságos működtetését lehetővé tevő tűzszünet ellenőrének, ám a mariupoli városvezetés szombati közlése szerint az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető folyosó teljes hosszán. Az orosz erők viszont tagadták, hogy így történne, álláspontjuk szerint az ukránok nem engedik ki a településről a lakosságot. Vlagyimir Putyin a Telex tudósítása szerint megismételte ezt, közölve: a mariupoli evakuációt azért kellett lefújni, mert az ukrán fegyveresek, vagyis "a neonácik senkit sem engedtek ki".

A vöröskereszt a közleményben leszögezte, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintettekkel a civilek biztonságos kijutásáról, ugyanakkor a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek "szívszaggatóak".

A CNN tudósítása szerint az Orvosok Határok Nélkül szervezet közleményében egy helyi munkatársuk arról számolt be, hogy Mariupolban kifogyott gyógyszer a gyógyszertárakból és nincs víz.

"Tegnap gyűjtöttünk egy kis hó- és esővizet. Ma próbáltunk ingyen vizet szerezni, de óriási volt a sor. Kenyéradományra is szerettünk volna szert tenni, de nem volt világos, hogy mikor és hogyan osztják."

A szervezet jelentése szerint az emberek jelenleg gyakorlatilag csapdába estek Mariupolban, ahová a háború olyan hirtelen érkezett, hogy sokan el sem tudtak menekülni.

Mint a BBC írta, nincs áram és fűtés sem a településen.

Szintén a CNN arról írt, hogy Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter Facebookon nyilatkozva arról beszélt, hogy a tűzszünet idején oroszok kezdték ágyúzni Volnovakát, a Mariupol szomszédságában lévő és elvileg a tűzszünetről és a humanitárius folyosóról szóló megállapodásban szintén szereplő települést.

Az Azovi-tenger partján fekvő, mintegy 450 ezer lakosú Mariupol elfoglalása fordulópontot jelenthet Ukrajna orosz megszállásában, mivel lehetőséget teremtene, hogy a Donyec-medence felől támadó orosz és szeparatista csapatok egyesüljenek a 2014-ben megszállt Krím félszigetet uraló orosz katonai erőkkel, amelyek már korábban elfoglalták Berdianszk és Herszon stratégiai fontosságú kikötővárosait.

Mariupolból a városvezetés 200 ezer ember távozásával számolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×