eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Romániában kialakítanak egy európai humanitárius logisztikai központot

Elsőként egy kisebb létesítmény készül, azt fogják bővíteni.

A romániai Suceaván, a repülőtér mellett alakítanak ki egy európai humanitárius logisztikai központot az ukrajnai háború miatt szenvedők megsegítésére - közölte Klaus Iohannis román államfő szombaton délután, a szeretvásári ukrán-román határátkelőhelyen tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján.

A román államfő kijelentette: az európai polgári védelem ernyője alatt létrejövő humanitárius segélyközpont egész Európából és valamennyi nemzetközi szervezettől összegyűjti a segélyeket, és Ukrajnába vagy szükség esetén akár Moldovába szállítja ezeket.

Klaus Iohannis elmondta: szemügyre vette a logisztikai központ létrehozására kijelölt helyet. Hozzátette: az első szakaszban nagyon rövid időn belül kialakítanak egy kis méretű központot, és ezt később olyan mértékben megnövelik, amennyire szükséges. Megjegyezte: úgy értékelik, hogy a humanitárius katasztrófa kiterjed, és hosszú időre elnyúlik majd.

A logisztikai központról Nicolae Ciuca miniszterelnök is beszélt a szombati kormányülés után. Meggyőződését fejezte ki, hogy

az Európai Unió fennhatósága alatt létrejövő központ összehangolttá teszi a segélyakciókat.

A kormányfő azt is elmondta: Románia eddig 51 millió lejt (3,85 milliárd forintot) költött el az ukrajnai háborúval összefüggésben. Hozzátette: jövő héten az illetékes brüsszeli hatóságok elé terjesztik a kiadásokat összesítő dokumentumokat, és elkezdődhet a költségek megtérítése.

Nicolae Ciuca arról is beszámolt, hogy a kabinet megszabta az ukrajnai menekültek fejenkénti ellátási költségét. Az összeget az állam által biztosított szálláshelyeken napi 50 lejben (3775 forintban), a más szálláshelyeken pedig napi 100 lejben (7550 forintban) állapította meg.

A román határrendészet közlése szerint a háború kezdetétől szombat hajnalig 195 848 ukrán állampolgár lépett be Romániába, közülük 132 500-an el is hagyták az országot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×