eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vlagyimir Putyin orosz (b) és Emmanuel Macron francia elnök megbeszélést folytat Moszkvában 2022. február 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputnyik

Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyalt: a "legrosszabb következik", az oroszok nem állnak le

A két elnök újra beszélt egymással, ezúttal másfél órát.

Emmanuel Macron szerint a "legrosszabb következik" az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte "teljesen eltökélt az invázió folytatásában", miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfél órás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és "súlyosbodni fog", amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

"Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik, mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki" – jelezte az Elysée-palota.

A BBC beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta francia kollégájának, hogy

Oroszország sikeresen fogja demilitarizálni Ukrajnát és „semlegessé” teszi azt, amely célja Ukrajnában.

A CNN a Ria-Novosztyit idézve azt írta, hogy két fél megegyezett a párbeszéd lehetőségének folytatásában.

Putyin ugyanakkor figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha az orosz-ukrán tárgyalások elhúzódnak, akkor Moszkvának új követelései lesznek Kijevvel szemben, és a „különleges katonai művelet” feladatait – Oroszország eufemizmusát az ukrajnai háborúról – végre fogják hajtani.

A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront "a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában" – fogalmazott a francia elnöki hivatal.

Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök "azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci".

"Fabulálsz és ürügyeket keresel"

– mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy "ne hazudjon többet".

"A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy

a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában"

– vélte a francia elnöki hivatal.

"Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő" – szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

"Szigorítani fogjuk a szankciókat Oroszország ellen" – erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora "nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is".

Párizs "nagyon jelentősnek" ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak.

Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán–orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×