eur:
395.4
usd:
368.49
bux:
71873.97
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Bernhard Lang/Getty Images

Nagy kihívás előtt az olasz autóipar, menteni kell a munkahelyeket

Az olasz kormány egyeztetéseket folytat az autóipar szakmai képviseleti szervezeteivel és a szakszervezetekkel egy olyan támogatási program kidolgozásáról, ami fájdalmas foglalkoztatási következmények nélkül is lehetővé tenné az átállást az elektromobilitásra.

A szakszervezetek és az iparág is több tízezer állás elvesztésétől tart a belsőégésű motoros új járművek forgalomba helyezésének betiltása miatt 2035-től.

Mario Draghi kormánya az intézkedések keretében nemcsak az elektromos autók vásárlásának támogatására kíván összpontosítani, hanem kutatás-fejlesztési szerződések megkötésére, innovációs megállapodásokra, a technológia-transzfer elősegítésére, a közös európai érdeket képviselő beruházások ösztönzésére. A tervezett intézkedésekről Giancarlo Giorgetti ipari miniszter az autóipari ágazat képviselőivel folytat tárgyalásokat, amelyen kitérnek a töltőinfrastruktúra kiépítésére és az elektromobilitásra történő átállás szociális következményeinek enyhítésére is.

Olaszországban a következő években 73 ezer munkahely kerülhet veszélybe amiatt, hogy 2035-től tilos lesz a belsőégésű motoros új járművek forgalomba helyezése. Az ilyen furgonok és kis-haszongépjárművek pedig 2040-től már nem is lehetnek forgalomban Olaszországban. Csak 2025 és 2030 között 63 ezer munkahely megszűnésétől tartanak a szakszervezetek és a szakmai képviseleti szervezetek a kormányhoz intézett közös levelük szerint, amelyben a krízist megelőző intézkedéseket sürgetnek.

Az ipari szakmai képviseleti szervezetek és a szakszervezetek egyaránt attól tartanak, hogy deindusztrializációs folyamat indulhat meg az olasz gazdaság egyik pillérét alkotó autóiparban. A mintegy 180 ezer alkalmazottat foglalkoztató autóipari ágazatot több mint kétezer vállalkozás alkotja. Az ágazat 93 milliárd eurós forgalma az olasz bruttó hazai termék 5,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×