eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosok Ottawában 2022. február 8-án. A kanadai főváros, Ottawa polgármestere 2022. február 6-án szükségállapotot hirdetett, miután több mint egy hete tüntetések zajlanak a koronavírussal kapcsolatos szabályozás ellen. A tüntetéseket eredetileg az Egyesült Államokból hazatérő kamionosok számára januárban bevezetett oltási kötelezettség váltotta ki.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Adrian Wyld

A kanadai szükségállapot és a párizsi tilalom után Brüsszel is lépett

Autósok és teherautósok szervezkedtek a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, hiába. Ragadós volt a kanadai példa: Párizsba már úton van több kamionkonvoj. Belgiumban minden autós megmozdulást betiltottak.

Betiltotta a belga szövetségi és a regionális kormány, valamint a főváros vezetése a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések ellen, a szükségállapothoz vezető kanadai példa (nyitóképünk fotó az ottawai tüntetésről - a szerk.) alapján szerveződő autós és teherautós tüntetést Brüsszelben - közölte a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

A napilap internetes kiadása arról számolt be, hogy Annelies Verlinden belga belügyminiszter, Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke, és Philippe Close brüsszeli polgármester hivatala csütörtök délben bejelentette: szövetségi, regionális és helyi szinten is megtesznek mindent a belga főváros blokádjának megakadályozására.

A közös közlemény szerint a szövetségi rendőrség a belga határon ellenőrzi a Belgiumba belépő járműveket, és kiszűri azokat, melyek demonstrálni érkeznek.

A brüsszeli régió és Brüsszel városa pedig elrendeli, hogy területükön tiltsák meg az autós tiltakozó megmozdulásokat.

A három hivatal közötti együttműködés célja, hogy zavartalan maradjon a főváros közrendje - tették hozzá.

A napilap emlékeztetett: a párizsi prefektúra kora délelőtt közölte, hogy a közrend megzavarásának kockázatára hivatkozva nem engedélyezi a szombatra tervezett francia teherautós felvonulást. Információk szerint több konvoj is elindult szerdán a dél-franciaországi Nizzából, a délnyugati Bayonne-ból és Perpignanból Párizs felé, ahol péntek estére szervezik a találkozót.

A Convoy France elnevezésű mozgalom blokádokat és konvojos tiltakozásokat tervez a hétvégére, majd hétfőn Brüsszelbe indulna tovább európai megmozdulásra.

Kanadában a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a védőoltással kapcsolatos szabályozás elleni tüntetések alig több mint egy hete több száz teherautóból álló konvojjal kezdődtek. A sofőrök a január közepén bevezetett rendelkezés ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy beadassák a koronavírus elleni oltást, ha az Egyesült Államokba vagy onnan kellene árut szállítaniuk.

A kamionosok tiltakozásához azóta sok, a járványügyi rendeletekkel egyet nem értő ember csatlakozott.

A tiltakozó kamionosok mindazonáltal hangos, de jelentős kisebbségben vannak, mert az oltásra kötelezett áruszállítók döntő többsége felvette a védőoltást, és Kanada teljes lakosságának is mintegy 80 százaléka az oltás mindkét adagját beadatta magának.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×