eur:
395.25
usd:
367.61
bux:
71282.33
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

Hiperszonikus rakétáját próbálgatta Észak-Korea

Úgy tűnik, sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását.

A KCNA észak-koreai hírügynökség közlése szerint hiperszonikus rakétával hajtottak végre kísérletet előző nap Észak-Koreában, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot.

A rakéta 120 kilométeres távolságban oldalirányú mozgást is végzett. Elemzők szerint ez azt jelzi, hogy sikerült javítani a rakéta manőverezhetőségén, ami megnehezíti az elfogását.

Észak-Korea tavaly szeptemberben jelezte először, hogy kísérletet hajtott végre egy újonnan kifejlesztett, Hvaszong-8 elnevezésű hiperszonikus rakétával. A Koreai Munkapárt nyolcadik - tavaly januári - kongresszusán jelentették be, hogy Phenjan - más nagy erejű fegyverek mellett - "rövid időn belül kifejleszt és hadrendbe állít hiperszonikus robbanófejet is".

Dél-koreai szakértők úgy vélik, még sok időbe telik, mire Észak-Korea elsajátítja a hiperszonikus rakétákkal kapcsolatos valamennyi technológiát, hiszen maga az Egyesült Államok sem képes még teljesen hadrendbe állítani egy ilyen jellegű fegyvert.

A hiperszonikus rakétákat gyakran forradalmi újításként emlegetik, mert

viszonylag alacsony magasságon repülnek, és a hangsebesség ötszörösét képesek elérni, azaz óránként nagyjából 6200 kilométert tudnak megtenni.

Elfogásuk éppen ezért igen nehéz a légvédelmi rendszerek számára.

Kim Dzsun Rak, a dél-koreai vezérkari főnökök szóvivője a KCNA által kiadott közlemény után azt hangoztatta, hogy Szöul és Washington közös erővel képesek felderíteni és kezelni az északiak rakétáját.

Az Egyesült Államok, Japán és Kanada elítélte a legújabb észak-koreai rakétakísérletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

A hét korábbi részéhez képest tegnap határozott emelkedést láttunk az amerikai piacon, az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsot állított be, részben a Teslának is köszönhetően, hiszen az elektromosautó-gyártó papírjai több mint 10 százalékot emelkedtek, miután a vártnál jobb értékesítési számokat közölt a cég a második negyedévről. Ezek után az ázsiai piacokon is jó hangulat uralkodott annak ellenére, hogy vegyes BMI adatok érkeztek az országból, viszont a globálisan jó hangulat úgy tűnik, hogy Európában is kitart ma, hiszen emelkedés látszik a régió részvénypiacain.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×