eur:
397.25
usd:
356.68
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Újabb űrkutatási megállapodást kötött a kormány

Segítik a magyar űripari szakemberek képzését is.

A magyar kormány újabb stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító, francia-olasz Thales Alenia Space-szel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a franciaországi Cannes-ban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítani fogja magyar űripari szakemberek képzését, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban.

Rámutatott, hogy a Nemzetközi Űrállomáson található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, s minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai.

Aláhúzta:

az űripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése.

"A program kibővítése segít a magyar gazdaság gyors újraindulásában, és növekedési ütemének hosszú távú fenntartásában, továbbá abban, hogy a magyar gazdaság hozzáadott értéke, technológiai színvonala tartósan magas legyen" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kiemelte, ez az irány nem előzmény nélküli, ugyanis bár kevesek előtt ismert, már mostanra is "nagyon komoly kapacitások és szaktudás" halmozódott fel Magyarországon az űrkutatás és az űripar tekintetében. Mint mondta, több magyar vállalat is részt vesz fontos űripari projektekben és fejlesztésekben, így számos, Föld körül keringő műhold hordoz magyar technológiát, például a szigetelés terén.

Címlapról ajánljuk
Nő a kancellárjelöltek száma Németországban – az AfD is harcba száll

Nő a kancellárjelöltek száma Németországban – az AfD is harcba száll

Németországban jövő ősszel tartják a parlamenti választásokat. Pontosan egy évvel a szavazás előtt az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a kormányzó szociáldemokrata SPD után a radikális jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) is kancellárjelöltet állít: Alice Weidel társelnököt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×