eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőkerítést építenek lengyel katonák a fehérorosz határon, Zubrzyca Wielka környékén 2021. augusztus 25-én. A 2,5 méter magas és nagyjából 180 kilométer hosszú kerítés létesítését azért határozták el, mert a lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Marcin Onufryjuk

Már lőnek a fehérorosz–lengyel határon – videók

Több lövést is leadtak fehérorosz oldalon egyenruhás katonák a migránsok irányában.

Lövések dördültek a fehérorosz–lengyel határon: egyenruhába öltözött fegyveresek láthatóan különösebb célzás nélkül figyelmeztető lövéseket adtak le a határon a fehérorosz oldalon. A határ környékét lezárta a lengyel hadsereg, de a Twitterre így is kijutnak videók a környékről – írja a Hvg.hu.

Az egyik felvételen az látszik, hogy a fehérorosz oldalon egy egyenruhás lead egy lövést – a tweetelő szerint – a migránsok irányába. A Liveuamap képmagyarázata szerint ez az esemény még fehérorosz területen történt.

Egy másik videón viszont már rövidebb sorozatokat lőnek ki az egyenruhások a földön ülő tömeg feje fölé. A lengyel álláspont szerint a fehérorosz fegyveresek terelik a menekülteket és bevándorlókat a határ felé.

A lengyel–fehérorosz határon fennálló helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti, Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét – hangsúlyozta kedd reggeli Twitter-bejegyzésében Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, valamint rendőrök és az önkéntes területvédelmi erők hétfőn mozgósított alakulatai.

A lengyel katonákhoz intézett beszédében Morawiecki megállapította: a fehérorosz rezsim a hibrid háború új módszereit alkalmazza, a migránsokat „élő pajzsként” használja. Felidézte: Varsó több humanitárius konvojt indított Fehéroroszországba a migránsok megsegítésére, Minszk azonban ezeket nem engedte be.

Közben Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden telefonbeszélgetés keretében tárgyaltak a kialakult helyzetről. Mindketten aggodalmukat fejezték ki a lengyel határon zajló csapatösszevonással kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×