eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ferenc pápa (b) és Richard Dudarev, a szlovákiai zsidó közösség vezetője a pozsonyi holokauszt-emlékműnél 2021. szeptember 13-án. Az emlékmű helyén zsinagóga állt, amelyet a kommunista rendszerben, az 1960-as években leromboltak.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

Ferenc pápa óva intett attól, hogy a múlt feledésbe merüljön

A hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, amely a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál - mondta a katolikus egyházfő Pozsonyban.

Nem szabad, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át - jelentette ki Ferenc pápa szlovákiai látogatása második napján a helyi zsidó közösség képviselőivel tartott találkozóján Pozsonyban, a holokauszt áldozataira emlékezve.

A katolikus egyházfő az óvárosi Halpiac téren, az egykori zsinagóga helyén lévő emlékműnél tartott találkozón a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint azt hangsúlyozta: hogy a hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, amely a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál.

Ferenc pápa beszédében a találkozó helyszínére utalva rámutatott: egykoron egymás mellett állt a zsinagóga és a katolikus templom, ami jelképezte a két vallás békés egymás mellett élését. Hozzátette: a helyszín ugyanakkor a szlovák történelem egy sötét korszakának is jelképe, amikor zsidóellenes rendelkezések nemcsak jogtiprásokhoz vezettek, hanem több mint százezer szlovákiai zsidó deportálásához és halálához is. Az egyházfő óva intett a történelem megismétlődésétől, s attól is, hogy a múlt feledésbe merüljön, s helyét a felejtés és a tudatlanság vegye át.

A szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének (ÚZZNO) elnöke, Richard Duda, a találkozón történelmi pillanatnak és a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezte Ferenc pápa jelenlétét a pozsonyi holokausztemlékműnél. A szlovák hírügynökség jelentése szerint, Duda a keresztények és a zsidók közti együttműködést szorgalmazva azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a zsidó-keresztény kapcsolatok fejlesztésének legfontosabb igazodópontja az állandó kommunikáció kell legyen, mert csak azáltal válik elérhetővé a tartós közeledés és a békés együttélés.

Ferenc pápa hétfői hivatalos pozsonyi programja este ér véget, szálláshelyén a pozsonyi apostoli nunciatúrán, ahol a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt, majd a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert fogadja egy rövid találkozón. Az egyházfő kedden az ország keleti részébe, Eperjesre és Kassára látogat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×