eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Berlinben 2020. február 25-én, ahol bejelentette indulását a legnagyobb német kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért. A CDU április 25-én tartja elnökválasztó kongresszusát.
Nyitókép: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Kiderült, mi történik, ha nem Angela Merkel pártja nyeri a német választást

A CDU-s kancellárjelölt egy közszolgálati műsorban válaszolt az állampolgárok kérdéseire. Armin Laschet a lehetséges koalíciókról is nyilatkozott.

A CDU-t a rivális SPD a múlt hónapban megelőzte, azóta pedig még inkább növelte előnyét. Armin Laschet személyes támogatottsága még rosszabbul áll, ő a legkevésbé népszerű kancellárjelölt a három induló közül – írja a Spiegel cikke alapján a Portfolio.

Laschet ugyanakkor kijelentette, hogy bízik a győzelemben, illetve abban, hogy a CDU/CSU-szövetség adja majd Németország következő kancellárját a jövőben.

Szóba kerültek a lehetséges koalíciós opciók is, mivel a jelenlegi mérések alapján csak három párt összefogása biztosítana kormányzóképes többséget egy majdani német kormánynak.

Laschet ennek kapcsán leszögezte, hogy

a CDU/CSU nem kíván kisebbik koalíciós partnerként részt venni a kormányzásban, ha nem ők nyernék a választást.

A CDU-s jelölt emellett határozottan kijelentette, hogy semmilyen formában nem terveznek együttműködni a populista AfD-vel.

A kereszténydemokrata politikus a programjáról elmondta: támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet, ugyanakkor szerinte a szenet nem lehetséges 2038 előtt kivezetni az energiapiacról anélkül, hogy az ne járjon munkahelyek megszűnésével.

Ami pedig a minimálbér emelésének kérdését illeti, Laschet szerint ez nem a nagypolitikára, hanem a szakszervezetekre tartozik.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×