eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Elektronikus szavazógépen adja le szavazatát egy férfi Szófiában 2021. július 11-én, az előrehozott parlamenti választásokon. Bulgáriában három hónapon belül másodszor tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/Vaszil Donev

Visszavonta miniszterelnök-jelöltjét a választáson győztes pártvezér Bulgáriában

Bírálták a választását, mondván Nikolaj Vaszilev túl közel volt korábban a politikához, így nem képviselheti a változást.

Bulgáriában visszavonta jelöltjét a kormányfői tisztségre az előre hozott parlamenti választásokon győztes Van Ilyen Nép (ITN) nevű párt vezetője, Szlavi Trifonov, miután heves bírálatok érték.

A népszerű előadóművész sokakat meglepett azzal, hogy közvetlenül a választásokat követően azonnal kisebbségi kormány megalakítását kezdeményezte anélkül, hogy tervéről konzultált volna a többi ellenzéki párttal.

Javaslata szerint egy ITN-kormányban a miniszterelnök Nikolaj Vaszilev, egy elismert gazdasági és pénzügyi szakértő lett volna. Vaszilev 2001-től 2003-ig Bulgária miniszterelnök-helyettese volt, 2001 és 2009 között két egymást követő kormányban is miniszteri tisztséget töltött be.

A kritikusok azt vetették Trifonov szemére, hogy Vaszilev túlságosan ismert arc a bolgár politikában, és aligha képviseli az ellenzék által ígért változást.

Az ITN – amely a tavaly nyári kormányellenes tüntetések nyomán jött létre – azt hirdeti, hogy célja a kormányzó politikai elit leváltása.

A bolgárok vasárnap alig több mint 100 nap alatt másodszor választottak új parlamentet.

Az ITN a voksok 24,08 százalékát szerezte meg, 65 mandátumhoz jutva a 240 tagú törvényhozásban.

Trifonov most azt is bejelentette: úgy döntött, hogy kiigazítja az általa korábban egyoldalúan felállított kisebbségi kormány összetételét.

A Facebook azt írta: "Az ország már így is instabil, és nincs szüksége újabb választásokra."

Panaszosan hozzátette, "alig három nap telt el, de már rengeteg sárdobálás történt".

A bírálók között volt Bojko Boriszov korábbi miniszterelnök Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobboldali pártja, amely a szavazatok 23,69 százalékával 63 képviselői helyhez jutott. Rosszallását fejezte ki a harmadik helyre került Bolgár Szocialista Párt (BSZP) is.

Hat párt – az ITN, a GERB, a BSZP (13,51 százalék), a Demokratikus Bulgária nevű, Európa-barát zöldpárt (12,56 százalék), a törökök és muszlimok Mozgalom a Jogokért és Szabadságért pártja (10,66 százalék), valamint a Talpra! Maffia, Takarodj! nevű platform (5,03 százalék) – jut be a parlamentbe anélkül, hogy egyértelmű koalíció alakulna ki.

Megfigyelők nem zárták ki, hogy ősszel, amikor Bulgáriában elnökválasztást is tartanak, újabb parlamenti választások lesznek – írta anyagában a dpa német hírügynökség.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×