eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Varga Judit igazságügyi miniszter a minisztériumi dolgozószobájában Budapesten 2020. február 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Judit fellebbentette a fátylat a magyar ET-elnökség fő csapásirányairól

A Strasbourgban tartózkodó miniszter egy fél éves periódus vezérfonalait mutatta be.

Az Európa Tanács (ET) májusban kezdődő féléves magyar elnöksége legfontosabb alapelve az ET tevékenységét meghatározó emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartása mellett a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter Strasbourgban az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

Varga Judit az Európa Tanács vezető tisztségviselőivel folytatott megbeszéléseit követően elmondta, az ET magyar soros elnöksége programjában a felsorolt prioritások mellett a nemzeti kisebbségek védelme, a családvédelem, a vallások közötti párbeszéd előmozdítása, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszok, illetve a kiberbűnözés kezelése, valamint a környezetvédelem kérdései szereplenek.

Tájékoztatása szerint felszólalt az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén, ahol Magyarországnak az ET értékei melletti elkötelezettségét hangsúlyozta, kiemelve a nemzeti jogi hagyományok és történelmi gyökerek tiszteletben tartásának fontosságát.

Varga Judit a Facebookon ennek kapcsán azt is írta, bemutatta a májustól kezdődő magyar ET-elnökség prioritásait és az Igazságügyi Minisztérium által tervezett elnökségi programokat.

A találkozó lehetőséget adott a magyar érdekek képviseletére és az ET-ben felmerülő aktuális kérdések megvitatására - közölte.

"Magyarország évszázadok óta elkötelezett részese és formálója az európai jogfejlődésnek. Mindamellett, hogy nagyra értékeljük az Európa Tanács tevékenységét az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartásában, kiemelten fontos az egyes nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása is. Ez lesz a magyar elnökség legfontosabb alapelve" - hangsúlyozta írásban is Varga Judit.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×