eur:
392.38
usd:
362.53
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Három napon át" fogja bejelenteni a kormány a további intézkedéseket

A csütörtök este 8 órakor lezárt nemzeti konzultációt másnap reggel egy miniszterelnöki részvételű operatívtörzs-ülés követi, majd Orbán Viktor a Kossuth rádióba megy. A hétvége a nemzeti konzultáció "eredményhirdetéséé" lesz.

Rendkívül kevés információ hangzott el a csütörtöki Kormányinfón arról, mikor, kiknek, hogyan jön a nyitás, milyen formában és ütemezéssel oldják fel a járványügyi korlátozásokat, arról azonban már jóval többet beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a következő órákban, napokban mi alapozhatja meg a későbbi döntést.

A kancelláriaminiszter közölte:

  • csütörtök este 8 órakor lezárják az újranyitás témájában egy hónapja indított nemzeti konzultációt
  • péntek reggel 6 órakor Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tanácskozik az operatív törzs
  • a kormányfő ezt követően fél 8-kor interjút ad a Kossuth rádióban, ahol - a Kormányinfón elhangzottak alapján - a következő hetek terveiről, intézkedéseiről is beszámolhat
  • a hét végén - egyelőre nem ismert időpontban és formában - a kormány bejelenti a nemzeti konzultáció eredményeit.

Gulyás Gergely szavai néhány dologra azért ráirányították a figyelmet. Az egyik az a dilemma volt, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozzanak-e könnyítések, illetve hogy nem lesz-e társadalmilag igazságtalan, ha például

valakik mehetnek szállodába, valakik nem,

ebből pedig következik, hogy a szolgáltatások terén igencsak küszöbön áll valamilyen lazítás. Ennek kapcsán beszélt a szépségipari dolgozók helyzetéről, ők "a jövő héten még biztosan nem" nyithatnak, "a nagyhét azonban fontos lehet számukra".

Ennél konkrétabbat is mondott, úgy fogalmazva, hogy

"jelentős enyhítések néhány héten belül elképzelhetők",

illetve hogy a májusban érettségiztető tanárokat nem kell előre venni az oltási sorban, mert mire eljön az érettségi ideje, ők már egyébként is sorra fognak kerülni. Hogy a "néhány hét" április első hétvégéjéig, húsvétig eltelik-e vagy sem, arról pénteken vagy a hét végén közölhet bővebbet a kormány.

Arra a kérdésre pedig kitérően válaszolt, hogy a védettségi igazolvány jogosultságaival felérhet-e az utazás előtt felmutatott negatív koronavírus-teszteredmény.

Amire most mindenki készülhet, vagyis a "szabad nyárra", arról a miniszter újra beszélt, amikor megemlítette, júniusra elérhető a lakosság átoltottsága; nehéz napokról, hetekről szólt, illetve arról, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint is tetőzik március végéig a járvány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×