eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Kihalt a prágai Károly híd 2020. december 19-én. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében Csehországban az előző nap éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megvan a döntés, három hétre bezárták a cseheket

Elfogadta a cseh kormány pénteken azokat a további szigorításokat, amelyek célja az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása - jelentette be péntek este Jan Hamácek cseh belügyminiszter.

A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét. Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon. A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, segítségre szorulnak. Hivatalokat és egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül.

Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely 500 méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett.

Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályai is digitális oktatásra állnak át. Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak.

Az elfogadott szigorítások értelmében lakott területen mindenhol kötelező a maszkviselés, az utcán és a munkahelyen is.

"Egyetlen célunk az új fertőzöttek és az intenzív osztályon lévő betegek emelkedő görbéjének megfordítása mielőtt túl késő" - jelentette ki Hamácek.

Az új szabályokat a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel fogják betartatni, és az intézkedések betartásának ellenőrzésében 5000 katona is részt vesz.

Lényegében meghosszabbították a szükségállapotot

Csehországban jelenleg a legmagasabb az új fertőzöttek aránya az Európai Unióban, és a hatóságok szerint az ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége határára ért, ezért a kormány pénteken március 28-ig tartó szükségállapotot hirdetett.

Ennek előzménye, hogy elutasította a cseh parlamenti alsóház pénteken a kormány javaslatát a koronavírus-járvány miatti jelenlegi szükségállapot meghosszabbítására. A képviselők ugyanakkor egy másik, az ellenzék által előterjesztett határozatban arra szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul hirdessen ki új szükségállapotot, ami később meg is történt.

A kormány és az ellenzék között ugyanis jogi vita van arról, hogy a regionális elöljárók kezdeményezésére két hete kihirdetett, szombaton éjfélkor lejáró szükségállapot az alkotmánnyal összhangban volt-e kihirdetve. Andrej Babis azt állítja, hogy igen, míg az ellenzék azt, hogy nem.

Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×