eur:
397.3
usd:
356.92
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Koronavírus-tesztek az asztalon a Bioscientia Healthcare nevű vállalat laboratóriumában, a németországi Ingelheimban 2020. április 23-án. A laboratóriumban naponta 3500 minta elemzését végzik el.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Borús kijelentések Németországból, távoli lehet a lazítás

Arra figyelmeztetnek, nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés,

Ismét fordulóponthoz érkezhetett az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa Németországban, és a fertőzőképesebb vírusváltozatok szétterjedése miatt még nehezebbé válhat a védekezés - mondta a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Lothar Wieler a szövetségi kormány egészségügyi miniszterével tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a napi új fertőződések száma az utóbbi időszakot jellemző gyors csökkenés után "stagnálni látszik".

A kedvező trend érezhetően gyengül, és az esetszám stabilizálódása túlságosan magas szinten kezdődött meg.

Így még nehezebb lesz elérni a társadalmi és gazdasági élet legtöbb területét befagyasztó korlátozások lebontásához szükséges járványügyi határértékeket.

Ráadásul a SARS-CoV-2 új, fertőzőképesebb és valószínűleg veszélyesebb változatai egyre inkább terjednek, főleg az elsőként Angliában azonosított, B 1.1.7. jelzésű változat. Nem tudni még, mekkora szerepe van ennek a fejleménynek abban, hogy kezd megállni a tavaly ősszel kibontakozott fertőzéshullám enyhülése, de nagyon valószínű, hogy a mutációk miatt nehezebb lesz a védekezés, és egyre több járványkitörés történik majd fiatalok és gyerekek körében.

Így "minden meggondolatlan lazítás felgyorsítja a vírus terjedését", és hamar visszaveti az országot a karácsony előtti viszonyok közé - utalt az RKI vezetője a járványhullám tetőzésének időszakára, amikor a napi új fertőzések száma meghaladta a harmincezret, a halesetek száma pedig megközelítette az ezret.

Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta, hogy egyelőre "oldalazás" - egyértelmű trend nélküli mozgás - látszik a járványügyi adatokban, és az is, hogy igen jelentősek a regionális eltérések. Számos járásban már jóval a korlátozások enyhítésének feltételéül szabott 35 alatt van az úgynevezett hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma -, míg egyes térségekben nagyságrendekkel felette.

Ezért a védekezés átalakulására, országosan egységes helyett térségenként eltérő megoldásokra lehet számítani. Óvatosan, nagy körültekintéssel kell eljárni, el kell kerülni például, hogy egy zárlat alatt lévő régióból mindenki átjárjon vásárolni a szomszédos településeken a jobb járványügyi helyzet révén nyitva tartó üzletekbe - fejtette ki a miniszter.

Az viszont az egész országra érvényes, hogy a vakcinaellátás javulásával lendületet vesz az oltási kampány. Tovább erősíti a védekezést, hogy márciustól ingyenessé teszik az úgynevezett antigén gyorsteszteket, és megjelennek a piacon az egészségügyi képzettség nélkül, önállóan elvégezhető gyorstesztek is - mondta Jens Spahn.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×