eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitásra készülnek a Savini nevű étterem dolgozói Milánóban 2020. december 12-én. A koronavírus-járvány miatt korábban bevezetett szigorú korlátozások eredményének köszönhetően december 13-tól Lombardia sárga zónának minősül. Ez azt jelenti, hogy a lakosok utazhatnak a régión belül, és este hat óráig nyitva lehetnek az éttermek és a bárok.
Nyitókép: MTI/ANSA/EPA/Paolo Salmoirago

Óvatos, lépcsőzetes nyitás mellett döntött Olaszország

Milánóban már nyitva az Utolsó vacsorát őrző templom.

Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója szerint húsvéttól indulhat el a koronavírus elleni tömeges oltás Olaszországban. Az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint meghaladta a 92 ezret a járvány halálos áldozatainak száma, Umbria tartomány kétharmadát lezárták.

Milánóban újranyitották a Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskóját őrző templomot, és csütörtöktől ismét megnyitja kapuit a város jelképének számító dóm is, amely november eleje óta zárva tartott.

A közép-olaszországi Umbriában a vírus brazíliai és nagy-britanniai mutációjának erőteljes terjedése miatt a tartomány területének kétharmadát zárlat alá helyezték. A Covid-19-betegeknek fenntartott intenzív osztályok telítettsége megközelítette a hatvan százalékot, a nem életmentő műtéteket február 21-ig felfüggesztették. Kiemelten járványveszélyes, vagyis vörös zóna lett Toszkána és Emilia Romagna tartomány néhány városa is.

A halálos áldozatok országos száma tavaly február 20. óta meghaladta a 92 ezret.

Nicola Magrini, a gyógyszerügynökség (Aifa) vezérigazgatója a Corriere della Sera napilapnak hangoztatta, hogy a tervek szerint húsvéttól indulhat meg a tömeges vakcinázás, ami azt jelenti, tette hozzá, hogy havonta akár tízmillió személyt olthatnak be.

Olaszországba eddig több mint 2,7 millió Pfizer-BioNTech-, valamint 112 ezer adag Moderna-oltóanyag érkezett. A kedd esti adatok szerint 2,6 millió személyt oltottak be, köztük több mint 1,2 millióan kaptak már második dózist is. A nyolcvan év felettiek oltása hétfőn indult el, és már több mint 237 ezer személyt vakcináztak a több mint 4 millió fős korosztályból.

Az Aifa az AstraZeneca vakcináját az 55 év alattiak számára engedélyezte: négymillió személy önkéntes regisztrációját várják a pedagógusok, a fegyveres erők és rendfenntartók soraiból, de az érintettek egy része fenntartását fejezte ki a korhoz kötött korlátozás miatt.

Luca Zaia venetói kormányzó, a Liga politikusa bejelentette, hogy a tartomány önerőből igyekszik további vakcinaszállítmányokat beszerezni az olasz és nemzetközi előírások betartásával. "Nem helyezkedünk szembe a kormánnyal, de tudomásul kell venni, hogy első az egészség" - jelentette ki Luca Zaia. Veneto már a járvány tavaszi időszakában is saját forrásból biztosított lélegeztetőgépeket, tesztelési felszerelést, védőruházatot egészségügyi dolgozóinak és lakosságának.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Az idei év eddig időjárás szempontjából rendkívül változékony volt. Nyáron az egymást követő hőhullámok Magyarországon kiterjedt aszályokat, majd a szeptemberben érkező, rengeteg csapadékkal járó ciklon egész Közép-Európában több évtizede nem látott áradásokat eredményezett. Hiába kezdődött csak néhány hete az ősz, a meteorológusok már az idei télre várható időjárásra próbálnak előrejelzéseket készíteni a jelenleg megfigyelhető légköri folyamatokra támaszkodva. A Severe Weather Europe elemzése alapján megnéztük, milyen időjárás várható Európában és a Föld északi féltekéjén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×