eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay Free-Photos

Egy ország, amely csúnyán megbánthatja a korai nyitást

Ha Dubajra vetjük szemünket, úgy tűnhet, mintha koronavírus nem is létezne: az Egyesült Arab Emirátusok ikonikus városa fogadja a szürke európai télből érkezőket, de fertőzöttségi adatai arra utalnak, súlyos árat fizethetnek majd ezért.

Tízezrek keresnek menedéket a hideg tél elől Dubajban, ahol sem szürke hétköznapok, sem koronavírussal kapcsolatos szigorú korlátozások nem várják őket. A novemberihez képest azonban mintegy megnégyszereződött a fertőzöttek száma az országban, most már 290 ezer fölött jár, naponta 4000 frissen felfedezett megbetegedéssel – írja a CNN.

Az Instagram-fotók továbbra is azt a képet festik elénk, mintha az örök nyár felhőtlenül szabad földjére utazhatnának azok, akik eljutnak az emírségekbe, de a több ezres napi új fertőzésszám itt is hatalmas nyomást jelent a kórházban dolgozók számára.

Turisták és expatok a felelősök

Dubaj lakosainak 85 százaléka eredetileg nem idevalósi: dolgozni jöttek a városba, a karácsonyi szünet idején közülük sokan látogattak földrészekkel arrébb található eredeti otthonukba, hogy tágabb családjukkal ünnepeljenek. A koronavírus sújtotta területekről hazatérve ők is behozhatták ismét a vírust Dubajba, de akik esetleg nem mentek haza, azok is különféle összejövetelekkel kárpótolták magukat az elmaradt utazásokért. Rajtuk kívül turisták tízezrei érkeznek a gondtalan kikapcsolódás reményében, így a járványhelyzet egyre romlik.

Celia Antony, egy sardzsai kórház orvosa szerint augusztusban még alig volt koronavírusos eset az országban, aztán szeptemberben megkezdődött a számok felfutása. Ez kezdetben még visszafogottabb ütemben zajlott, ám az év vége óta kiugróan sok az új megbetegedés. Véleménye szerint

a lakosok utazgatásai miatt ez elkerülhetetlen volt,

de az is közrejátszik a folyamatban, hogy most több tesztet végeznek el, mint korábban.

Nem ér sokat a határzár

Ahmed Mohamed Abdelhameed, egy dubaji kórház orvosa ugyanakkor úgy véli, akkor is ez történt volna, ha lezártják határaikat, mivel a számok nem alakultak másképp azokban az államokban sem, amelyek bezárkóztak.

"A legtöbb országban esetszám-felívelést tapasztaltak, ezek közül sok nagyon szigorúan tartotta zárva határait. Továbbra is úgy hiszem, csak a járványügyi intézkedések betartásával és az oltással lehet küzdeni a koronavírus ellen. A kapuk bezárása az embereket tartja kívül, a vírust nem" – vélekedik.

Figyelnek a számokra

Al-Marri, a turisztikai hatóság igazgatója szerint Dubaj mindig is fel volt készülve arra, hogy a helyzetnek megfelelő választ adja – emlékeztet arra is, hogy az első hullám idején az elsők közt hoztak nagyon szigorú intézkedéseket. A lakosok csak előzetes kérelmezés után, engedéllyel, legfeljebb három órára hagyhatták el otthonaikat egészségügyi vészhelyzetben, elkerülhetetlenül fontos munkavégzés céljából, vagy bevásárlás miatt.

Elmondása szerint most is figyelik a számokat, hogy időben tudjanak cselekedni, ha kell.

"Bezárkóztunk, amikor kellett, és a nyitás óta követjük a számokat.

Ha mindenki együttműködő, nem kell szigorítanunk. Ha nem ez történik, szektorról szektorra vizsgáljuk a gazdaságot annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket hozhassunk"

– mondja.

"Ezek nem azzal függnek össze, hogy mások mit mondanak nekünk" – fogalmaz. A bárok és a sörözők jelenleg zárva vannak, a mozik félkapacitással működhetnek, a hotelek és a bevásárlóközpontok pedig hetvenszázalékos kihasználtsággal.

Az ország átoltottsági aránya mindeközben irigylésre méltó, jelenleg négymillióan vannak beoltva a tízmilliós államban. márciusra ötven százalékra tervezik emelni ezt az arányt. Dubaj idén rendezi meg a tavaly elmaradt 2020-as világkiállítást: ez a turizmus és a gazdaság szempontjából is fontos esemény, melynek keretében igyekeznek addig működtetni a gazdaságot, amíg csak lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×