eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sebastian Kurz osztrák kancellár érkezik az Európai Unió kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozójára Brüsszelben 2020. október 2-án, a tanácskozás második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/AP/Olivier Matthys

Enyhít és szigorít is Ausztria

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint még nem múlt el a veszély.

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is.

A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat.

Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező.

A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz.

A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.

Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Élelmiszer boltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében.

A fodrászszalonok is újranyithatnak. Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása.

A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között.

Jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket.

Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély. Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×