eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Van uniós ország, ahol nem tudnak majd a beoltottak a vakcina eredetéről

A koronavírus elleni oltások valamennyi fontos jellemzőjéről átfogó információval kell rendelkezniük a beoltottaknak – hangsúlyozta az Európai Bizottság szóvivője.

A brüsszeli Euractiv által ismertetett EU-intézményi álláspont szerint meghatározó jelentősége van a lakossági bizalom megszerzésének és megőrzésének a felhasznált vakcinák iránt, lévén a végcél a beoltottak arányának a maximálása.

„Az átláthatóság nagyon fontos elem a járvány visszaszorításában” – hangsúlyozta az idézett szóvivő, aki szerint éppen ezért megkerülhetetlen, hogy orvosok és beoltottak egyaránt anyanyelven elérhető információt kapjanak az oltóanyaghoz mellékelt tájékoztatón.

A felhasználóknak ismerniük kell az oltóanyag hatásosságát, minőségét és biztonságosságát

– mutatott rá a brüsszeli forrás.

Az oltóanyagok bevezetésével egy időben az Európai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ nyilvántartást hoz létre az oltások tagállami regisztrációjának európai szintű figyelésére és összesítésére. A cél annak követése, hogy melyik oltásból mikor, hol mennyit adtak már be, illetve hogy általában hol tart az európai lakosság átoltottsága.

A Euractiv információi szerint egyes tagországokban a beoltottak tudni fogják, hogy milyen gyártmányt kapnak, de nem lesz lehetőségük választani (ez lesz a helyzet például Csehországban), míg másutt nem tájékoztatják majd őket az oltóanyag származásáról (ez várható például Görögországban és Finnországban). A brüsszeli portál az utóbbi kapcsán ugyanakkor idézett finn véleményeket, amelyek szerint számukra nem a gyártó a fontos, hanem az oltóanyag uniós jóváhagyása. Ha ez megvan, nincs kifogásuk az alkalmazása ellen.

Magyarországon, mint ismeretes, a kormány kedd este tett közzé bejelentést arról, hogy a felvevőknek módjuk lesz a különböző oltóanyagok között választani.

A jelenleg ismert információk szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) december 29-re készül zöld utat adni a BioNTech és Pfizer által kifejlesztett mRNA oltásra, a Modernát pedig január 12-ére várják. Ezt követően továbbiak elfogadása is uniós jóváhagyást nyerhet.

Emlékezetes, hogy EU-szabályok szerint bizonyított vészhelyzetben valamely tagállam EMA-engedély nélkül is megkezdheti gyógyszerek forgalmazását, de csak az adott ország területén, és behatárolt időtartamig.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×