eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: pexels

Újabb korlátozásokat vezetnek be Horvátországban

A koronavírus-járvány terjedése miatt az üzletek látogatóinak száma van soron.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a rendelkezés szombattól lép hatályba, és január 10-ig lesz érvényben.

Az üzletekben 2000 négyzetméterig 16, afölött pedig, 20 négyzetméterre juthat egy vásárló.

Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4520 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 159 372-t. Az elmúlt napon 69 ember halt bele a betegségbe, a járvány halálos áldozatainak száma így 2367-re emelkedett. Kórházban 2703 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint kedden 2139-cel 90 075-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 38 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1900-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1282-en vannak kórházban, 198-an intenzív osztályon.

A szlovén kormány a járványadatok tükrében szerdai ülésén dönt a másfél hónapja tartó zárlat egyes részeinek feloldásáról vagy meghosszabbításáról.

Ljubljana a múlt csütörtökön fogadta el azt az ütemtervet, amely szerint enyhítenek majd a korlátozásokon. Ebben mennyiségi sávokat határoztak meg a napi új esetek, valamint a kórházban kezelt betegek számára vonatkozóan.

Első körben részben újraindítanák a közösségi közlekedést, kinyitnák a múzeumokat, a könyvtárakat, a galériákat, a fodrász- és szépségszalonokat.

Ehhez azonban heti bontásban 1350 alá kellene csökkennie az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek számának.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×