eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Dublin, 2018. augusztus 25.A kétnapos írországi látogatásra érkező Ferenc pápa a dublini repülőtéren 2018. augusztus 25-én. (MTI/EPA/Aidan Crawley)
Nyitókép: Aidan Crawley

Ismét átalakítja a bíborosi kollégiumot Ferenc pápa 

Tizenhárom új bíborost kreál Ferenc pápa szombaton a Vatikánban járványidőszakban tartott konzisztóriumon, amely ismételten átalakítja a bíborosi testület földrajzi összetételét, növelve a pápaválasztók számát.

Ferenc pápa a bíborosokat az úgynevezett konzisztórium - a bíborosok Vatikánban összehívott tanácskozása - keretében emeli a bíborosi kollégium tagjai közé.

Ennek ünnepélyes pillanata a Szent Péter-bazilika főoltáránál pontifikált mise, amelyet az egyházfő szombat délután mutat be. A szertartás során Ferenc pápa az új bíborosok fejére helyezi bíborosi süvegüket, átadja nekik gyűrűjüket, és kijelöli címtemplomukat.

Az új bíborosok a Szentszék vagy világszerte az egyes helyi egyházak szolgálatában végzik tovább tevékenységüket.

Rendkívüli körülmények

A bíborosok mostani kreálása rendkívülinek számít, mivel a koronavírus-járvány ellenére sem halasztották el, igaz, Brunei és a Fülöp-szigetek új bíborosa nem tudott megérkezni Rómába. Az óvintézkedések miatt a Szent Péter-bazilikában legfeljebb százan lesznek jelen; elmarad a bíborosok közötti hagyományos ölelés, valamint az új bíborosok ünneplése. A bíborosi kollégium tagjainak nagy része nem vesz részt személyesen a konzisztóriumon, hanem interneten keresztül követi az eseményt.

A tizenhárom új bíborosból kilencen pápaválasztóknak számítanak, vagyis nyolcvan év alattiak, akik egy esetleges konklávén részt vehetnek az egyházfőnek a Sixtus-kápolnában zajló megválasztásán.

Az új bíborosok kevesebb mint fele európai: egy máltai, öten olaszok. Utóbbiak között található a nyolcvan év feletti Raniero Cantalamessa, a pápai ház szónoka. A többi bíboros - Ferenc pápa szóhasználata szerint - a világ és az egyház peremén - Ruandában, Tunéziában, Mexikóban, Chilében, a Fülöp-szigeteken, Bruneiben - szolgál, valamint az Egyesült Államokban.

Elemzők kiemelik Antoine Kambanda nevét, mivel Kigali érseke lett az első ruandai bíboros. Hasonlóképpen, most először kap bíborost Brunei is Cornelius Sim püspök személyében. A washingtoni érsek Wilton Daniel Gregory pedig az első afroamerikai bíboros.

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta ez a hetedik konzisztórium. A korábbiakon az egyházfő nyolcvannyolc bíborost kreált, tizenhatot közülük olyan országban, amelynek korábban nem volt bíborosa.

Az új bíborosokkal a bíborosi kollégium létszáma mostantól 229-re emelkedik, ebből 128 a pápaválasztók száma.

Nyolccal többen vannak a VI. Pál pápa megszabta százhúszas küszöbhöz képest, de 2021-ben hatan töltik be nyolcvanadik évüket, 2022-ben további tizenegy bíboros éri el a korhatárt, és így elesnek a pápaválasztás jogától.

A 128 pápaválasztó bíborosból 53 európai (közülük 22 olasz), 24 latin-amerikai, 18 afrikai, 16 ázsiai, 13 észak-amerikai, 4 óceániai. Ferenc pápa megválasztásán 115 bíboros vett részt, és ebből 60 európai volt.

Vasárnap délelőtt Ferenc pápa az új bíborosokkal mutat be misét a Szent Péter-bazilikában.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×