eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Moszkva, 2018. április 8.Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai ortodox Megváltó Krisztus-székesegyházban tartott húsvéti liturgián 2018. április 8-án. Az ortodox keresztény egyházak idén április 8-án ünneplik a húsvétvasárnapot. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Megszólalt Vlagyimir Putyin: "aggasztó a helyzet"

Az orosz elnök nem elégedett többek között azzal sem, hogy 48 órát kell várni a koronavírus-tesztek eredményére.

Oroszországban egészében irányítható a járványhelyzet, de egy sor régióban nagyon súlyosak az állapotok, és aggasztó a halálozási arány is - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a szerdai online kormányülésen.

Putyin felszólította a régiók vezetőit, hogy

ne kozmetikázzák a helyzetet.

"Abszolút elfogadhatatlannak" nevezte ezt a gyakorlatot, és felhívta a figyelmet arra, hogy az alacsony mutatók kérdéseket vethetnek fel a diagnosztika minőségével kapcsolatban. Figyelmeztette a régiók vezetőit a járvány miatti széles körű felhatalmazással járó személyes felelősségre.

"Semmilyen esetben sem szabad a helyzet szépítésével próbálkozni" - hangsúlyozta Putyin, és felszólította a regionális vezetőket, hogy haladéktalanul reagáljanak minden, az egészségügyi rendszerben jelentkező fennakadásra.

Az elnök sürgette a 48 órás teszteredmény-normatíva lerövidítését.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson közölte, hogy a koronavírusos új betegek kezelésére alkalmas ágyállomány 81 százaléka foglalt országos szinten, de egyes régiókban kapacitáshiány mutatkozik. Elmondta, hogy az elmúlt másfél hónap alatt a fertőzés előfordulása a két és félszeresére, 100 ezer lakosonként 6,1-ről 15,3-ra nőtt. Beszámolója szerint a legfertőzöttebb régió Oroszországban Karélia, ahol ez a mutató 61,8, a legkevésbé érintett terület pedig Tatárföld, ahol csak 1,8.

Közölte, hogy az ország 79 régiójában 23 órától reggel hatig a szórakozóhelyeknek és az éttermeknek be kell zárniuk. A maszkviselés az ország egész területén kötelező.

Golikova bejelentette, hogy a hivatalos engedély megadásával megkezdődött a Vektor kutatóközpont által kifejlesztett második orosz vakcina, az EpiVacCorona tesztelésének harmadik fázisa. Ez az oltóanyag várhatóan december 10-től kerül majd a polgári forgalomba.

Mihail Murasko egészégügyi miniszter elmondta, hogy több régióban hiány van mentőautóból. A tárcavezető szerint az országban jelenleg mintegy ötezer páciens van lélegeztetőgépen.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 20 985-tel, 1 991 998-ra emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos,

az új esetek 24,3 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 4650-nel 456 528-ra csökkent, viszont a halálos áldozatoké 445-tel - ez az eddigi legmagasabb szám - 34 387-re, a felépülteké pedig 25 179-cel - ez szintén rekord - 1 501 083-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 70 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 525 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 463 720 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszországban széles körű bírálatot váltott ki, hogy Vlagyimir Szipjagin, Vlagyimir megye kormányzója közölte: megfertőződött, de nem egy regionális kórházban, hanem egy moszkvai magánklinikán fogja kezeltetni magát. Keddi Facebook-bejegyzésben döntését azzal indokolta, hogy nem kívánt helyi kórházi kapacitást mások rovására magának lefoglalni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×