eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rendőrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután előző este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelőre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa volt.
Nyitókép: MTI/AP/Ronald Zak

Bécsi merénylet: még sok kérdést kell megválaszolni

Huszonegyre nőtt a bécsi merénylethez köthető gyanúsítottak száma - mondta el Nina Bussek osztrák ügyészségi szóvivő.

A 16 és 28 év közötti férfi gyanúsítottak nem vettek részt közvetlenül a lövöldözésben - szögezte le Michael Lohnegger rendőrségi nyomozó egy bécsi sajtótájékoztatón. Hozzátette: bizonyos, hogy Kujtim Fejzulai egyedül követte el a támadást. Eddig hatvan embert hallgattak ki tanúként, húsz helyszínen tartottak házkutatást, és egyelőre semmi sem utal arra, hogy rajta kívül más is részt vett volna a merényletben - hangsúlyozta Lohnegger.

Ugyanakkor a hatóságok azt feltételezik, hogy a többiek valamilyen formában hozzájárultak a bűncselekmény előkészítéséhez, vagy tudtak arról - mutatott rá Bussek. Emellett terrorcsoportban és bűnszövetkezetben való részvétellel is gyanúsítják őket.

A szóban forgó férfiak közül tízet vettek őrizetbe.

Lohnegger elmondta: a rendőrség továbbra is vizsgálja, hogy jutottak be a merénylő által használt fegyverek - köztük egy automata gépkarabély - Ausztriába, és hogyan jutott el a támadó otthonából Bécs belvárosába. Az bizonyos, hogy nem használt tömegközlekedési eszközöket.

Az osztrák nyomozókon nagy a nyomás amiatt, hogy kiderült: a merénylet elkövetője német és svájci iszlamistákkal találkozott júliusban Bécsben.

Az észak-macedóniai albán családból származó osztrák Kujtim Fejzulai november 2-án négy embert megölt és huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában. A férfit a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadó büntetett előéletű volt, azért került börtönbe, mert Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×