eur:
397.3
usd:
356.92
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Vendégekkel teli éttermek a brit főváros Soho negyedében 2020. november 4-én, a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt korlátozó intézkedések bevezetése előtti estén. A Nagy-Britanniában élők november 5-től december 2-ig csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, valamint a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok,  éttermek és bárok  is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

Anglia decemberig többé-kevésbé bezárt

Széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe négy hetes időtartamra csütörtökön Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő, a londoni parlamentben szerda este nagy többséggel törvénybe foglalt intézkedéscsomag értelmében

december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat.

Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is.

A felfrissülés, testmozgás céljából végzett szabadtéri tevékenységet ugyanakkor a mostani rendelet korántsem korlátozza olyan szigorúan, mint tavasszal.

A március végén életbe léptetett zárlat idején testedzés céljából naponta csak egyszer, legfeljebb egy órára lehetett kilépni az utcára, és a lakhely közelében kellett maradni, nem lehetett leülni a közterületi padokra és napozni sem lehetett a parkokban.

A mostani rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni felfrissülés céljából, és a parkokat is korlátozás nélkül lehet használni sétára, vagy pihenésre a padokon.

A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak,

de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszesitalt online rendelés alapján. Az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.

Lényeges különbség a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest az is, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak.

A tavaszi korlátozások első szakaszában – a kritikus fontosságú munkahelyeken, például a kórházakban dolgozók kivételével – a munkába járás is tilos volt, azok számára is, akiknek esetében nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés.

A kormány most is ösztönzi az otthoni munkát, de a munkahelyek nyitva maradnak, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozószektorban.

Jelentős különbség az is, hogy a meghatározatlan időre elrendelt tavaszi korlátozásokkal ellentétben ezúttal van végdátuma az intézkedésnek.

A rendeletet jóváhagyó szavazás előtti szerdai alsóházi vitában Boris Johnson miniszterelnök külön is hangsúlyozta, hogy a mostani korlátozások érvénye december 2-án automatikusan lejár.

A csütörtökön életbe lépett korlátozó intézkedéscsomag

komoly fordulat a brit kormány járványellenes stratégiájában.

Johnson az elmúlt hetekben többször is gyakorlatilag kizárta az országos kiterjedésű zárlat újbóli alkalmazását, azzal az érvvel, hogy egy ilyen intézkedésnek katasztrofális gazdasági következményei lennének.

A brit gazdaság a március végén elrendelt zárlatot súlyosan megszenvedte: az idei második negyedévben 19,8 százalékkal – a negyedéves mérések 65 évvel ezelőtti kezdete óta példátlan ütemben – zuhant a brit bruttó hazai termék (GDP) az első három hónaphoz viszonyítva.

A kormány tudományos tanácsadó testületének tagjai azonban mind erőteljesebb nyomást gyakoroltak Johnsonra a járványellenes intézkedések kiterjesztése érdekében, tekintettel a koronavírus-fertőzések gyorsuló terjedésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×