eur:
395.25
usd:
367.61
bux:
71282.33
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Védőmaszkot viselő nő halad el egy bezárt bolt lehúzott redőnykapujára festett graffiti előtt Athénban 2020. március 30-án. A koronavírus-járvány miatt a görög kormány kijárási korlátozásokat rendelt el április elejéig és lezárta az ország határait ez Európán kívülről, valamint az Olaszországból és Spanyolországból érkező utasok előtt.
Nyitókép: Thanászisz Sztavrakisz

Mecset nyílt Athénban

1979 óta vitatkoztak rajta, hogy jó-e ez, engedély 2006 óta volt rá.

Tizennégy év bürokratikus huzavona után megnyílt az első mecset a görög fővárosban, Athénban - erről számolt be kedden a helyi média.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette megtartott első, hétfő reggeli ima szerény volt, mindössze maroknyi ember vett részt rajta. Nagyobb szertartást a világjárvány végét követően tartanak.

A mecset megnyitása "a demokrácia, a vallásszabadság és a tisztelet (...) egyértelmű üzenetét küldi" - idézte az I Kathimeriní című görög napilap Jórgosz Kalancísz görög vallásügyi államtitkárt.

A görög ortodox egyház köreiből érkező ellenkezés miatt a mecset megnyitását 1979 óta késleltették. Még azután is évekbe telt, mire a kormány 2006-ban engedélyt adott rá.

Az első imám a marokkói születésű Zaki Mohamed, aki teológiát és matematikát tanult, és beszél arabul, görögül és franciául.

A görögök túlnyomó többsége (97 százaléka) ortodox keresztény. Mindazonáltal a Törökországgal közös határ mentén él egy muszlim kisebbség, illetve muszlim vendégmunkások és menekültek tízezrei élnek az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

A hét korábbi részéhez képest tegnap határozott emelkedést láttunk az amerikai piacon, az S&P 500 és a Nasdaq is új csúcsot állított be, részben a Teslának is köszönhetően, hiszen az elektromosautó-gyártó papírjai több mint 10 százalékot emelkedtek, miután a vártnál jobb értékesítési számokat közölt a cég a második negyedévről. Ezek után az ázsiai piacokon is jó hangulat uralkodott annak ellenére, hogy vegyes BMI adatok érkeztek az országból, viszont a globálisan jó hangulat úgy tűnik, hogy Európában is kitart ma, hiszen emelkedés látszik a régió részvénypiacain.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×