eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus - Mintha pirkadna már a remény napja déli szomszédainknál

Esni látszanak a járványszámok Horvátországban és Szlovéniában is.

Horvátországban és Szlovéniában is mérséklődött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek számának növekedése, de nem csökkent a betegségben elhunytak és a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma - derült ki a válságstábok keddi jelentéséből.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő az azonnali kérdések órájában a parlamentben elmondta: a jelenleg érvényben lévő intézkedések hatásosak. Leszögezte, hogy a tavaszihoz hasonló gazdasági leállást, valamint az elmúlt hetekben sokak által sürgetett éjszaki kijárási tilalom bevezetését nem tervezi a kormány.

Az őszi szünet után teljes létszámban tért vissza a parlament, miután az alkotmánybíróság megsemmisítette a parlamenti elnökség azon döntését, hogy a járványügyi óvintézkedésként miatt mindössze 41 képviselő lehessen jelen a 151 fős parlamentben.

A nagy tanácstermen kívül a képviselők további öt teremben foglalnak helyet, a parlamenti üléseket képernyőkön követik, a vitákba pedig videokapcsolaton keresztül kapcsolódnak be. Ezt megtehetik azok a honatyák is, akik fertőzöttek vagy házi karanténban vannak. Az üléseket óránként megszakítják, a tízperces szünet alatt pedig kiszellőztetik a termeket.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint

az elmúlt egy nap alatt 1427 új fertőzöttet azonosítottak a járvány kezdete óta megfertőzöttek száma ezzel elérte az 54 087-et. A múlt héten a napi új esetszám még meghaladta a 2700-at.

Az elmúlt napon újabb 34 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 628-re emelkedett. Kórházban 1191 beteget ápolnak, közülük 112-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által kedden közzétett adatok szerint előző nap 1176-tal 37 382-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonnégy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 412-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül

925-en vannak kórházban,

közülük 146-ot ápolnak intenzív osztályon.

Jelko Kacin kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az elmúlt két hétben bár nőtt a fertőzöttek száma, de nem olyan ütemben, mint korábban, ami bizakodásra ad okot. Hozzátette: a valós állapotokat azonban a kórházi kapacitások túlterheltsége mutatja, valamint az elhalálozási arány, amely az elmúlt napokban magas volt Szlovéniában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×