eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Milliós büntetést is kaphat, aki nem hord maszkot Szlovéniában

Horvátországban és Szlovéniában is csökkent a hétvégén az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok jelentéséből. S

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint az elmúlt 24 órában 117-tel nőtt, és elérte a 12 041-et az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma. Vasárnap még 225 esetről számoltak be, ugyanakkor az elmúlt héten az új fertőzöttek napi száma többször is meghaladta a háromszázat.

Vasárnap három új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 201-re nőtt. A betegek közül 307-en vannak kórházban, közülük 19-en lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2614, és 8819-en vannak hatósági karanténban.

Horvátországban szigorú biztonsági intézkedések mellett közel 460 ezer általános és középiskolás diák, valamint 65 ezer pedagógus számára kezdődött meg hétfőn a tanév.

Három modell szerint folyik az oktatás.

  • Az A modell szerint a járványügyi előírások betartása mellett mindenki jár iskolába,
  • a B modell kombinált tantermi és digitális oktatást,
  • a D modell pedig kizárólag online oktatást ír elő.

Horvátországban az A modell szerint kezdődött a tanév, ugyanakkor néhány tanintézmény két hét online oktatásra állt át, mert több pedagógus és iskolai dolgozó fertőződött meg a vírussal, vagy hatósági házi karanténban van.

Szájmaszk viselése csak abban az esetben kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsó tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. Több tanintézmény azonban úgy döntött: a tanítóknak viselniük kell a védőfelszerelést. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell.

A hétvégén több mint háromezren tüntettek Zágráb főterén a kormány járványügyi intézkedései miatt.

A demonstrálók nem viseltek maszkot, és nem tartották be a távolságtartás szabályait. A Szabadság Fesztivál néven hirdetett demonstráció szervezői szerint a válságstáb által hozott intézkedések nem voltak összhangban a vírus okozta valós veszéllyel. Bár valóban vannak emberek, akik megfertőződnek a vírussal, és néhányuknál súlyosabb a betegség lefolyása, de ezek száma és jellege nem indokolja azokat az intézkedéseket, amelyekkel a válságstáb korlátozza az állampolgári szabadságot és emberi jogokat - hangoztatták.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által közzétett adatok szerint vasárnap 25-tel 3190-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Szombaton még 43 új esetről számoltak be. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 135 maradt. A diagnosztizált betegek közül 26-an vannak kórházban, és közülük négyet ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 525.

Péntektől a kormány döntése szerint kötelező a szájmaszkviselés minden nyilvános zárt térben, és a szabálysértőket 400-tól 4000 euróig, azaz 140 ezertől 1,4 millió forintig terjedő pénzbírsággal sújthatják az ellenőrök.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×