eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: Pixabay.com

Koronavírus: Veszített előnyös helyzetéből a régió

A magyarországi tesztszámok a régiós alatt vannak, az elhunytak száma viszont kissé a visegrádi országok (V4) körében, de úgy tűnik, csak Szlovákia tisztább jelenleg. Körkép.

A kormányzati álláspont szerint - amint ez Orbán Viktor miniszterelnök pénteki szavaiból is kiderült - Magyarország járványügyi védekezését és annak eredményeit a V4-es államokéival együtt érdemes szemlélni.

Mivel az intézkedések a járványadatokkal együtt folyamatosan változnak, a Worldometers.info statisztikai portál adatai alapján pillanatkép adható arról, hogyan állnak most a koronavírus-járvány második hullámának elején a visegrádi államok.

Mivel a legnagyobb ország Lengyelország, így evidens, hogy az uniós középhatalomban regisztrálták eddig a legtöbb fertőzöttet (71 126), Csehország a második valamivel több mint 28 ezerrel, nálunk a 9 ezret verdesi a szám, míg Szlovákiában csak bő feleennyi.

Ha a rengisztrált fertőzöttek számát egységnyi lakosságszámra vetítjük,

  • Csehország lakosságának 2,63,
  • Lengyelország lakosságának 1,88,
  • Magyarországénak 0,93,
  • Szlovákiáénak 0,85 ezreléke fertőződött meg eddig.

A szlovák adat a második legjobb egész Európában, a magyar a harmadik, a lengyel a 8., de a cseh is még majdnem az élmezőnybe tartozik (12.).

Az új esetek számában viszont nem ennyire jó a helyzet, a magyar 495-ös vasárnapi adatot csak kilenc európai ország múlta felül, míg a hazánknál négyszer nagyobb Lengyelországban is egy kicsivel kevesebb fertőzöttet találtak, a 10,7 milliós Csehországban 404-et, a fél-magyarországnyi Szlovákiában pedig mindössze 88-at.

Az egységnyi népességre vetített halálozási rátában a V4-ek számai viszonylag közel vannak egymáshoz, északi szomszédunk lóg csak ki a "jó" irányba. Egymillió lakosból

  • Magyarországon 65-en
  • Lengyelországban 56-an
  • Csehországban 41-en
  • Szlovákiában 7-en

haltak meg a koronavírus szövődményei következtében.

Lakosságarányosan egyébként Csehország tesztel a legtöbbet, mögötte Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a sorrend.

Az aktív esetek számában Magyarország a lengyelekkel van egy szinten, Csehország nincs túl jó helyzetben, Szlovákia viszont igen. Az életmentésben Szlovákia és Magyarország esetében jobb a helyzet, Csehország és Lengyelország kevésbé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×