eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nemzeti színű maszkot helyez egy eladó egy próbababára egy zágrábi ajándékboltban 2020. június 24-én. Horvátországban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma. Vilim Beros egészségügyi miniszter szerint az új fertőzöttek számának növekedése arra figyelmeztet, hogy továbbra is óvatosnak kell lenni, de nem jelenti azt, hogy a járványhelyzet jelentős mértékben súlyosodott volna az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Javult a helyzet két szomszédos országban

Mérséklődött a hétvégén az új koronavírussal fertőzöttek napi száma Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok sajtótájékoztatóján.

Horvátországban a testület jelentése szerint szombaton 50-nel, vasárnap 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3775-öt, és egy új haláleset történt, így a járvány halálos áldozatainak száma 119-re nőtt. Pénteken rekordszámú, 140 diagnosztizált fertőzöttet regisztráltak az országban. A betegek közül 122-en vannak kórházban, közülük négyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1142.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője elmondta: nem alakultak ki új járványgócok az országban. A vírus korábban esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken terjedt. Bár a válságstáb nem rendelt el gyülekezési korlátozást, száz fő felett ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását. A szervezőknek továbbá nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

Hétfőtől kötelező a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a közösségi közlekedési eszközökön és az üzletekben.

A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése.

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 14, vasárnap nyolc esettel 1849-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 111 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 17-en vannak kórházban, közülük egyet ápolnak intenzív osztályon.

Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter hétfőn arról tájékoztatott, hogy legkésőbb augusztus 1-jéig bevezetik a Covid-19 kontaktkövető alkalmazást. Az erről szóló törvényt a parlament a hét végén fogadta el. A korábbi bejelentésekkel ellentétben azonban teljesen önkéntes alapú lesz. A kormány korábbi tervei szerint az applikáció letöltése kötelező lett volna azok számára, akiknek a fertőzés miatt karanténba kell vonulniuk.

A tárcavezető kiemelte: az alkalmazás egyetlen célja az, hogy az emberek tudjanak arról, ha kapcsolatba léptek valakivel, aki megfertőződött.

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. A magyar állampolgárok mindkét országba korlátozások nélkül utazhatnak.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 08:27
×
×
×
×