eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
John Lennont, a The Beatles brit beatzenekar néhai énekesét védőmaszkban ábrázoló falfestmény előtt megy egy maszkot viselő férfi Prágában 2020. április 6-án. A cseh kormány kijárási korlátozást vezetett be a koronavírus elleni védekezésképpen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Megugrott a fertőzések száma Csehországban, mégis lazítanak

Csehországban pénteken 168 új koronavírusos fertőzést regisztráltak, ami április közepe óta a legmagasabb napi esetszám - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján szombaton  megjelent hivatalos adatokból.

Az első megbetegedés kimutatása, március elseje óta, eddig 11 044 személy kapta el a Covid-19 betegséget. A betegek több mint hetven százaléka már meggyógyult, a jelenlegi 3000 fertőzöttből pedig 122 személyt kezelnek kórházban. Közülük mintegy tucatnyi személy állapota minősíthető súlyosnak. A halálos áldozatok száma 349, az utóbbi napokban alig növekszik.

Az egészségügyi tárca szerint az új megbetegedések emelkedő száma a lokális fertőzésgócokban uralkodó helyzet következménye.

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák dolgozói és azok családtagjai teszik ki.

A járványügyi hivatal döntése szerint ezért a bányák összes cseh és lengyel alkalmazottját kötelezően letesztelik. Hasonló fertőzésgóc van a Karvinához közeli Frydek-Místekben, az észak-csehországi Liberecben és Prága egy-két idősotthonában.

Karvinában és Frydek-Místekben már egy hete látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakra és idősotthonokra vonatkozóan.

Lazítások jönnek, de nem mindenhol

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint az általános járványhelyzet mindezek ellenére tovább javult, ezért a jövő hétre újabb lazításokat jelentett be. Egyebek között július 1-jétől már nem lesz kötelező az arcmaszkok viselete a tömegközlekedési eszközökön és a zárt nyilvános terekben sem. A lazítások egyelőre nem vonatkoznak Prágára és Karvinára, amelyeket jelenleg a hatóságok helyi fertőzésgócként kezelnek. Legfeljebb 5000 fő nézővel újra meg lehet tartani sporteseményeket és a zenei fesztiválokat is.

A hatóságok felhívták a lakosság figyelmét, hogy a kezdődő nyári vakáció idején is szükséges lesz betartani a fokozott higiéniai előírásokat. Idén a Csehországban nagyon népszerű nyári gyermektáborok is a korábbiaknál szigorúbb óvintézkedések mellett fognak működni.

Újranyíthatnak a színházak és a mozik is Csehországban. A nagy bevásárlóközpontok már egy hónapja teljes mértékben nyitva vannak, a sajtóban megjelent hírek szerint viszont látogatottságuk visszaesett, általában a járvány előttinek 60-70 százaléka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×