eur:
392.64
usd:
362.67
bux:
72117.04
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Apa pihen gyermekével egy barcelonai tengerparti sétányon 2020. április 26-án. Spanyolországban ez az első nap, hogy a kisgyerekek szülői felügyelettel elhagyhatják a lakást. A spanyol hatóságok 44 napja vezették be a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Biztató adatok és újabb enyhítések Spanyolországban

Spanyolországban második napja maradt kétszáz alatt a koronavírus-fertőzés okozta halálozás - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt 24 órában 164-en veszítették életüket, ugyanannyian mint amennyiről vasárnap adott hírt a szaktárca. A szombaton közölt halálos áldozatok száma 276 volt. A vírus okozta Covid-19 miatt

eddig 25 428-an hunytak el.

A gyógyultak száma hétfőre 2441-gyel növekedett a vasárnapi 1654 és a szombati 2572 után, és összesítve már elérte a 121 343-at.

Az elmúlt egy napban országosan 356-tal lett több új igazolt fertőzött. Vasárnapra 838, szombatra 1147 koronavírusos esetet azonosítottak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-teszttel. A január végi első pozitív eredmény óta 218 011 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 nevű vírust ezzel a módszerrel.

A minisztérium összesítése nem tartalmazza azokat a pozitív eseteket, amelyeket más vizsgálati eljárásokkal azonosítottak.

Az egészségügyi hatóságok szerint a járvány alakulása szempontjából továbbra is biztatóak az eredmények, de felhívták a figyelmet arra, hogy a kedvező adatok még nem csökkentik az kiújulás kockázatát, és ahogy napok óta, úgy most is az egyéni felelősség fontosságára figyelmeztettek.

Hétfőtől a tömegközlekedésen utazóknak kötelező a szájmaszk viselése, amelyet ingyen osztogattak kora reggeltől kezdve a közlekedési csomópontokon országszerte. A lakosságnak összesen 14,5 millió darabot biztosít térítésmentesen a kormány.

50 napos zárvatartás után hétfőn először nyithattak ki a 400 négyzetméternél kisebb területű üzlethelyiségek szigorú biztonsági előírások mellett.

Például a vendégeket vagy ügyfeleket csak előzetes időpontegyeztetés után lehet fogadni korlátozott létszámban. A helyiséget pedig naponta legalább kétszer fertőtleníteni kell.

A március 15-e óta érvényben lévő járványügyi intézkedéseken hétfőtől kezdve négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek, várhatóan június végéig.

Kivétel ez alól a járvány által legkevésbé érintett Kanári-szigetek három szigete, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, továbbá a Baleár-szigeteken Formentera, ahol rögtön az egyes fázis lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy újranyithatnak a szállodák, azzal a feltétellel, hogy zárva tartják a közös helyiségeket, az éttermek teraszain korlátozottan, de megindulhat a vendéglátás. A szigetek között azonban továbbra sem engedélyezett az átjárás.

A különböző tartományoknak időről-időre kérvényezniük kell az egészségügyi minisztériumnál, hogy átléphessenek egyik fázisból a másikba. Alkalmasságukat a megfelelő járványügyi adatok mellett például meghatározott számú szabad kórházi- és intenzív osztályos ággyal is bizonyítaniuk kell.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×