eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkos járókelők Brüsszelben a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Belgiumban még terjed a járvány, de már megvan az enyhítési terv

Belgiumban május közepétől fokozatosan kinyitnak a boltok és az iskolák - jelentette be péntek este Sophie Wilmés belga kormányfő.

A miniszterelnök a nemzetbiztonsági tanáccsal a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban folytatott egyeztetés után elmondta, hogy a következő hónapban három szakaszban megvalósítandó, korlátozásenyhítő stratégiában állapodtak meg.

Ennek értelmében május 4-én több helyen újraindulhat a munka, de lehetőség szerint a nagyvállalatok dolgozói továbbra is otthonról dolgoznának, május 18-tól szigorú szabályok mellett kinyithatnak a kereskedések, végül május 18-tól az oktatási intézmények is újra megnyithatják kapuikat.

Az éttermek, bárok és egyéb vendéglátó-egységek csak júniustól térhetnek vissza a régi kerékvágásba.

Maszk viselése, a légzőszervek eltakarása kötelező lesz a tömegközlekedési eszközökön, továbbá olyan munkahelyen, ahol a másfél méteres távolság betartása nem lehetséges.

"A járvány terjedése lassul, de a helyzet még mindig komoly. Ma hozott döntéseink nincsenek kőbe vésve, bármikor visszavonhatjuk őket, ha a helyzet súlyosbodna" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Pénteki adatok szerint Belgiumban egy nap alatt 190-nel nőtt, így 6680-ra emelkedett a fertőzésben elhunytak száma. A helyi sajtó szerint azonban magasabb lehet a halálesetek valós száma a flamand régió idősotthonaiban történt, a statisztikákba azonban még be nem került elhalálozások miatt.

A közegészségügyi szolgálat adatai szerint 4355 embert ápolnak kórházban, közülük 970-et intenzív osztályon. A fertőzések gócpontja továbbra is Flandria. Az országban április közepe óta 44 293 esetben hajtottak végre tesztelést az idősotthonokban, fele-fele arányban az ápolókon és a gondozottakon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×