eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A halálozási rovat több oldalt tesz ki az Eco di Bergamo című bergamói újságban 2020. március 17-én. Bergamo az új koronavírussal leginkább sújtott város Észak-Olaszországban, a járvány olaszországi gócpontjában.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Szakértő: akár egy év is lehet az olasz kilábalás

Csak a szigorú karantén és az agresszív tesztelés segíthet a kór megfékezésében - véli Stefano Bottoni olasz-magyar történész, aki épp Bolognában van karanténban Az olasz gazdaság két számjegyű visszaesésre számíthat a járvány miatt.

Bolognában egyelőre nincsen kijárási tilalom, de folyamatosak a szigorítások. A városban kevés beteg van, de Emiliana-Romagna tartomány – Lombardia után – a második legfertőzöttebb terület – mondta a 24.hu-nak az Olaszországban rekedt olasz-magyar történész, Stefano Bottoni. Úgy fogalmazott, hogy „Olaszország már nemcsak 60 millió virológus, de 60 millió kocogó országa is lett”.

Az MTA főmunkatársa, a Firenzei Egyetem oktatója bírálta, hogy az olasz kormány a járvány miatt elrendelt korlátozásokat térségenként eltérő ütemben és szigorral jelentette be. Szerinte nincs különbség a Lombardia lezárása elől délre menekülő olaszok és a Balatonhoz költözők között, mindkét lépést hibásnak tartja járványvédelmi szempontból. Ahogyan azt is, hogy sok helyütt még mindig nem veszik eléggé komolyan az olaszok, és főleg a kevéske szociális életüket féltő idősek a karantént. Bottoni felidézte: nemrég egy kínai orvosdelegáció érkezett Milánóba, és a vezetőjük első kérdése az volt:

mi ez a rengeteg ember az utcán?

Sokan persze nem is tehetnek mást, mert továbbra is dolgozniuk kell, számos bevándorló pedig saját autó híján csak tömegközlekedéssel jut el a munkahelyére. Hiába rendelték el, hogy csak a létfontosságú üzemek működjenek, a szerdán sztrájkba kezdő munkások szerint munkahelyük nem ebbe a kategóriába tartozik. (a kivétel az élelmiszer- és gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a halászat, egyes fémipari vállalatok, valamint az információszolgáltatás).

A szinte teljes kijárási tilalom mellett Bottoni fontosnak tartaná a tömeges tesztelést is a járvány megfékezése szempontjából - Veneto tartomány gyakorlatához hasonlóan -, így mérsékelhető lenne a halálozások száma is. Bottoni szerint le kellene zárni azokat a helyeket, ahol sok a fertőzött, ahol pedig nincsen, oda nem engednek be új embereket, és közben intenzíven tesztelik az ott lakókat.

Szerinte Magyarországon túl kevés tesztet végeznek, és hiba, hogy „Magyarország még mindig átjáróház”, ráadásul a határok mentén sokan ingáznak. Ugyanakkor az ország szerencsés,

van két hét előnye, és tanulhat az olasz hibákból is.

Lát erre utaló jeleket a régió országaiban. De azt hibának tartja, hogy Magyarországon – Európában egyedüliként – nem közlik a fertőzések területi eloszlását. Mint mondta, Magyarországon kevesebb a potenciális áldozat. Olaszországban ugyanis a halálos áldozatok 70 százaléka férfi, az átlagéletkoruk pedig 79,5 év. Magyarországon ezt az életkort eleve kevés férfi éri meg.

A történész szerint egyébként

az olasz GDP csökkenése egészen biztosan két számjegyű lesz a válság miatt.

A kilábalás nem 2-3 hét lesz, hanem fél vagy akár egy év is lehet, ezt pedig még sokan nem látták be az olaszok közül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×