eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztensek kérdezik ki az érkező betegeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés. Ellenkező esetben külön eligazítást, vagy ellátást kap az illető személy.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Romániában rendkívüli állapotot vezettek be

Harminc napig tart, az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő. Szükség esetén az árakat is befagyasztják.

A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

A rendkívüli állapot felhatalmazza a hatóságokat, hogy azonnal vagy - a járványügyi helyzetnek megfelelően - fokozatosan korlátozzák a polgárok szabadságjogait, befagyasszák az alapélelmiszerek, egészségügyi készítmények és energiahordozók árát.

Az azonnal hatályba lépő intézkedések között a belügyminisztérium alá rendelik a mentőszolgálatot, az önkormányzati (helyi) rendőrséget, önkéntes tűzoltóságot, felhatalmazzák a kormányt, hogy közbeszerzési eljárás nélkül vásárolja meg a járvánnyal szembeni védekezéshez szükséges egészségügyi berendezéseket és védőfelszereléseket, segélycsomaggal támogassa a járvány következményei által sújtott gazdasági szereplőket.

A rendkívüli állapot idején fokozatosan bevezethető intézkedésekről a belügyminiszter, illetve a katasztrófavédelmi államtitkár dönt a kormányfő által ellenjegyzett katonai rendelettel. Ezek az intézkedések ideiglenesen korlátozhatják a mozgási, gyülekezési és gazdasági szabadságot, a sztrájkjogot, a családi- és magánélethez, a lakhely sérthetetlenségéhez, az oktatáshoz, és a magántulajdonhoz való jogot.

Iohannis az ország lakosságához intézett televíziós beszédében kifejtette: Románia csak akkor tudja hatékonyan felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, és megvédeni állampolgárai életét, ha késlekedés nélkül a meghozza a legdrasztikusabb óvintézkedéseket.

Az elnök leszögezte: a közszolgáltatások, energiaellátás működni fognak, és

szükség esetén befagyasztják a gyógyszerek, alapélelmiszerek, villamosenergia-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatás, üzemanyagok árát, az utóbbi három hónap átlagát véve alapul.

A rendkívüli állapot idején az egészségügyi intézmények versenyvizsga nélkül felvehetnek új alkalmazottakat, a hatóságok pedig - fokozatosan és szükség esetén - lezárhatják az országhatárokat, elrendelhetik a közúti, vasúti, légi és vízi közlekedés korlátozását - tette hozzá az államfő.

Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvánnyal fáradhatatlanul küzdő orvosoknak és egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett polgártársaihoz, hogy a társadalmi érintkezéseiket a minimálisra csökkentve segítsék a járvány terjedésének megfékezését.

A rendkívüli állapot bevezetéséről szóló rendelet azonnal hatályba lépett, de öt napon belül a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×