eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselnek turista a milánói dóm előtt 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban.
Nyitókép: Luca Bruno

Újabb embert ölt meg a koronavírus Olaszországban

Négyre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma Olaszországban, hétfő reggel egy 84 éves bergamói férfi vesztette életét a fertőzés következtében. Egyre nagyobb területen vezetnek be korlátozásokat, nincs tanítás, zárva vannak a templomok, és előfordulhat, hogy csak üres stadionokban lesz futballmérkőzés.

Olaszország már a koronavírus-járvány egyik központja, csak Kínában és Dél-Koreában van több fertőzött. Lombardiában több mint 160, országosan több mint 200 megbetegedésről tudnak az olasz hatóságok, és négyre emelkedett a halálos áldozatok száma az országban: egy-egy 77 éves férfi Vo 'Euganeóból és Casalpusterlengóból, egy idős nő Cremonából, és a legújabb áldozat egy 84 éves férfi Bergamóból – írja a Corriere della Sera.

A bergamói férfi haláláról hétfő reggel számolt a lombardiai egészségügyi hatóság, hozzátéve, hogy az áldozat több súlyos betegséggel is küzdött.

A koronavírussal összefüggésben a hétköznapi életet érintő több korlátozást vezettek be Lombardia, Veneto, Piemonte, Emilia-Romagna, Friuli és Liguria tartományokban,

több mint ötvenezer ember került karanténba.

A velencei és az ivreai karneválokat felfüggesztették, a milánói Dómot és a Scala épületét bezárták.

Elrendelték, hogy bárok, kocsmák, diszkók este hattól reggel hatig zárva legyenek, így akadályoznák meg, hogy sok ember érintkezzen egymással, de az éttermeket például nem érinti a korlátozás. Az iskolákban is szünetet rendeltek el legalább egy hétre Piemonte, Liguria, Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna és Friuli Venezia Giulia tartományokban, de ez további hét nappal meghosszabbítható. Az egyetemeken sem lesz oktatás ezen a héten. Zárva lesznek a múzeumok, kulturális intézmények, sőt a templomok jó része is.

A temetések és az esküvők megtarthatók, de csak a legközelebbi hozzátartozók vehetnek részt a szertartásokon.

A közhivatalok nyitva maradnak, és működik a tömegközlekedés is, de a járvány előrehaladtával ezt is felfüggeszthetik.

Milánó polgármestere, Giuseppe Sala azt kérte az emberektől, hogy aki teheti, halassza későbbre a programjait, és arra intett, hogy az intézkedések ne keltsenek senkiben sem pánikot.

Több észak-olasz városban alig mennek ki az utcára, a gyógyszertárakban sok helyen elfogyott az orvosi maszk, és egyes gyógyszerekből is hiány van. Több olyan videofelvétel is megjelent, amelyek azt látszik, hogy az üzletekben is kiürültek a polcok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×