eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Nagyszabású projektbe szállhatnak be magyar cégek

Hongkong remek üzleti és kereskedelmi lehetőségeket kínál a prémium termékeket és szolgáltatásokat nyújtó magyar vállalatoknak - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter Hongkongból, miután megbeszéléseket folytatott a többi között a hongkongi kormányzóval, valamint a kereskedelmi és gazdaságfejlesztési, illetve a pénzügyminiszterrel.

A magyar külügyi tárca vezetője aláhúzta: Hongkongban különösen nagyra értékelik azt a józan észre alapuló magyar külpolitikát, amelynek alapján Magyarország nem kíván beleszólni más országok belügyeibe. A kiválóan alakuló kétoldalú gazdasági együttműködést igazolja az az eredmény - mondta -, hogy a Magyarország és Hongkong közötti kereskedelmi forgalom a tavalyi év végére meghaladta az 1,2 milliárd dollárt (361 milliárd forint), ezáltal

Hongkong - Kínát, Koreát és Japánt követve -, Magyarország negyedik legnagyobb ázsiai partnerévé lépett elő.

A Hongkong kínálta előnyök között a miniszter kiemelte, hogy a városban alig vannak nem vámjellegű akadályok, ráadásul a vámeljárások is kifejezetten gyorsan zajlanak.

Mivel a 7 millió lakosú városban 63 Michelin-csillagos étterem működik, ezért jelentős a kereslet a magyar prémium minőségű élelmiszerekre - mutatott rá Szijjártó Péter, - számos helyi étteremben kóstolhatóak már magyar mangalica húsból készült fogások, illetve magyar borok.

Magyarország már több termékcsoportra, köztük a sertéshúsra, baromfira, illetve marhahúsra is megkapta az exportengedélyeket - emlékeztetett a tárcavezető -, ez a kör pedig hamarosan a bárányhússal és kecskehússal bővül majd, aminek köszönhetően a magyar prémium minőségű élelmiszeripari termékek exportpiaca tovább növekszik.

A miniszter elmondta: a kínai kormányzat, valamint Hongkong és Makaó kormányzatai jelenleg egy, a kelet-kínai térség fejlesztését célzó nagyszabású projekten dolgoznak, amihez olyan beszállítókat keresnek, akik biztonsági szempontból tudják garantálni a helyi államigazgatási és vállalati működést, ennek kapcsán pedig komoly érdeklődés mutatkozik a magyar kiberbiztonsági eljárásokra és technológiákra. Az egyik legjelentősebb magyar kiberbiztonsági vállalat ennek a kelet-kínai térségfejlesztésnek a hivatalos beszállítójává vált - ismertette.

Az egyetemközi együttműködésről szólva, amelyet a kétoldali kapcsolatok alapjának nevezett, a tárcavezető elmondta: négy magyar egyetem talált eddig együttműködő partnerre a városban, ennek köszönhetően pedig folyamatos kutatói és hallgatói csereprogramok működnek a felek között.

Hongkong és Magyarország között az államközi kapcsolatok minden lehetőséget megnyitnak a kereskedelmi és gazdasági együttműködés fejlődése előtt - összegezte a kétoldalú kapcsolatok helyzetét a miniszter.

Szijjártó Péter hétfőn Hongkongban egyebek mellett megbeszéléseket folytatott Carrie Lam hongkongi kormányzóval, Edward Yau kereskedelmi és gazdaságfejlesztési miniszterrel, Paul Chan pénzügyminiszterrel, valamint Peter Lammel, a Hongkongi Kereskedelemfejlesztési Tanács (HKTDC) elnökével, és Jang Ji-zsujjal, a kínai külügyminisztérium hongkongi ügyvivő biztosával. A magyar külügyi tárca vezetője emellett felszólalt az Ázsiai Pénzügyi Fórumon, továbbá előadást tartott a Kínai Általános Kereskedelmi Kamara (Chinese General Chamber of Commerce, CGCC) vállalatvezetőinek befektetői szemináriumán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×