eur:
387.03
usd:
355.89
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Csendőrök az elárasztott velencei Szent Márk téren 2019. november 17-én. A vízszint ismét emelkedik öt nappal az után, hogy a heves esőzések nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el az északolasz várost, ahol továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a tengerár miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Már pótolhatatlan értékeket veszélyeztet a víz a velencei Szent Márk-székesegyházban

Acéllemezekkel és műanyag fallal védenék meg az olasz szakemberek a velencei Szent Márk-székesegyházat, amelyet súlyos veszély fenyeget a várost sújtó óriási árvíz miatt. Az InfoRádiónak nyilatkozó művészettörténész szerint a víz és a pára pótolhatatlan értékeket semmisíthet meg Velencében.

A velencei Szent Márk téren álló Szent Márk-székesegyház padlószintjének víz alá kerülése a márvány padlólapokat nem, de az azokat összetartó habarcsot súlyosan károsíthatta – mondta el az InfoRádiónak Takács Imre, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének oktatója.

"Ezenkívül

nem tesz jót az épületnek, ha a falaiban felszivárog a víz,

ugyanis a székesegyház padlója mellett a falait is – a bizánci stílusú templomokhoz hasonlóan – márvánnyal burkolták, a márványt pedig habarccsal rögzítették, aminek nem tesz jót, ha teleszívja magát vízzel." A közvetlen károsító hatású víz mellett a páratartalom megemelkedése is rongálja az épületben található műalkotásokat – emlékeztetett Takács Imre.

"Ott van például a híres Pala d'Oro, az aranyból készült főoltártábla, amelynek egy része persze fából van, festett falemezek vannak a hátoldalán, ezek XIV. századiak. Kérdés, ezekben mennyi kárt tesz a pára. Az elárasztott területekhez közel van a híres kincstárterem is a székesegyház egyik oldalterében, amit ilyenkor nyilván védenek" – mondta a szakértő.

A tervek szerint az épületet acéllemezekkel és műanyag fallal védenék a megemelkedő tengervíztől.

"A plexifal a fizikai védelmet valószínűleg meg tudná oldani.

De szépnek biztosan nem lesz szép."

Az egyetemi oktató szerint mindent helyre lehet állítani modern anyagokkal, csak az már nem lesz ugyanaz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×